Washington zadovoljan razgovorima o denuklearizaciji S. Koreje

Mike Pompeo, Kim Jong-un, SAD, Sjeverna Koreja
Kim Jong-un želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje, navodi se iz Bijele kuće (EPA)

Razgovori sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji idu u “dobrom pravcu”, istakla je u utorak glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Razgovori iza zatvorenih vrata redovno se odvijaju nakon historijskog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kin Jong-una u junu, te nakon razgovora američkog šefa diplomatije Mikea Pompea s drugim visokom sjevernokorejskim dužnosnicima, rečeno je na konferenciji za medije.  

“Smatramo da se susreti, pregovori i razgovori, koje imamo iza zatvorenih vrata, odvijaju u dobrom pravcu”, kazala je Nauert dodavši da su razgovori sa sjevernokorejskom vladom “postali normalna stvar” .

Ona nije navele nikakve detalje razgovora, ni mjesto gdje se održavaju, ni učesnike razgovora, kao ni predmet razgovora. Ali, ponovila je kako Kim Jong-un želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

“Nastavit ćemo ulagati napore kako bismo i nadalje imali ovu konverzaciju”, navodi se u saopćenju.

Potpuna denuklearizacija

Na samitu održanom 12. juna sjevernokorejski čelnik izrazio je svoj angažman na “potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

U međuvremenu u pripremi je deklaracija bez kalendara i modaliteta, što je daleko od “kompletne, provjerljive i nepovratne” denuklearizacije za kakvu se zalažu Sjedinjene Države.

Dvije Koreje odlučile su u ponedjeljak da se u septembru održi treći po redu sastanak na vrhu koji bi mogao označiti novu važnu etapu u historijskom približavanju dviju zemalja.

Izvor: Agencije