Wayne Rooney novi kapiten Manchester Uniteda

Rooney kazao da je velika čast biti kapiten Uniteda (Getty Images)

Trener Manchester Uniteda Louis van Gaal imenovao je napadača Waynea Rooneya za novog kapitena tog tima, a Darrena Fletchera za njegovog zamjenika.

„Izbor kapitena mi je uvijek veoma bitan“, rekao je Louis van Gaal za zvaničnu internetsku stranicu Manchester Uniteda. „Wayne je uvijek pokazivao odličan stav prema svemu što radi. Veoma sam impresioniran njegovim profesionalizmom i odnosom prema treningu i mojoj filozofiji. Velika je inspiracija mladima i vjerujem da će i srce i dušu preliti u ulogu kapitena“, kaže on.

Fletcher, kojeg van Gaal smatra prirodnim vođom, imenovan je Rooneyevim zamjenikom.

„Darren Fletcher će biti zamjenik kapitena. On je prirodni vođa i bit će kapiten kada Wayne ne bude igrao. Darren je veoma iskusan i popularan u svlačionici. Znam da će dobro raditi uz Waynea“.

Bitna uloga

Rooney je kazao da nositi kapitensku traku predstavlja veliku čast i da se raduje što će od naredne sezone voditi popularne ”Crvene đavole”.

„To je za mene i za moju porodicu velika čast, što sam postao kapiten ovog sjajnog kluba. To je uloga koju ću ispunjavati sa velikim ponosom. Timski duh je u našoj svlačionici uvijek bio na visokom nivou, a ja sam zahvalan što je menadžer pokazao vjeru u mene. Radujem se što ću voditi ekipu u subotu, na našoj prvoj ovosezonskoj utakmici.“

I Fletcher je izrazio zadovoljstvo novom funkcijom u ekipi.

„Oduševljen sam što sam imenovan zamjenikom kapitena. Ovo je trenutak ponosa i za mene i za moju porodicu. Wayne i ja smo uvijek dobro sarađivali i nastavit ćemo tako. Zahvaljujem se menadžeru na ukazanom povjerenju.“

Holandski trener Louis van Gaal preuzeo je klupu Manchester Uniteda nakon završetka Svjetskog prvenstva na kojem je sa Holandijom stigao do polufinala.

Nakon odlaska dugogodišnjeg trenera Uniteda Sir Alexa Fergusona 2013. godine, na čelo mančesterskog kluba stigao je David Moyes iz Evertona, koji je jedinu sezonu završio neslavno i oborio mnoge negativne rekorde.

Između ostalog, za vrijeme Moyesa United je sezonu završio sa najmanje bodova otkako postoji Premier liga, nije se uspio kvalifikovati za Ligu prvaka prvi put od 1995. godine, te je prvi put u svojoj historiji primio gol u prvoj minuti ligaškog meča.

Gol su primili u meču protiv gradskog rivala Manchester Cityja, a strijelac je bio bh. reprezentativac Edin Džeko.

Izvor: Agencije