Weah pobijedio u drugom krugu izbora za čelnika Liberije

Jedini je afrički igrač koji je dobio FIFA-ino priznanje kao najbolji nogometaš godine (Reuters)

Nekadašnja nogometna zvijezda George Weah pobijedio je potpredsjednika Josepha Boakaija u drugom krugu predsjedničkih izbora u Liberiji, prenose agencije.

Kako se navodi, državna Izborna komisija večeras je saopćila da je Weah, na osnovu prebrojanih 98,1 posto glasova, dobio 61,5 posto glasova.

Weah će naslijediti aktuelnu predsjednicu Liberije Ellen Johnson Sirleaf sljedećeg mjeseca i to bi trebala biti prva demokratska tranzicija moći u toj afričkoj državi od 1944. godine.

Njegove pristalice večeras su paradirale ulicama prijestonice Monrovije i trubile iz automobila kako bi proslavile pobjedu.

Igrao za evropske velikane

Weah je odrastao u Clara Townu, siromašnom dijelu Monrovije, a u nogometnoj karijeri igrao je za velikane kao što su italijanski Milan, francuski Paris Saint-Germain i engleski Chelsea.

Jedini je afrički igrač koji je dobio FIFA-ino priznanje kao najbolji nogometaš godine.

Njegova životna priča “od dna do vrha” pomogla mu je da iskoristi nezadovoljstvo stanovnika Liberije tokom 12-godišnje vladavine Johnson Sirleaf, koja je kritikovana zbog toga što nije iskorijenila elitnu korupciju i veoma prisutno siromaštvo.

Liberija je najstarija moderna republika u Africi, a osnovali su je oslobođeni robovi iz SAD-a 1847. godine. Posljednji demokratski prijenos vlasti desio se 1944, a potom je uslijedio vojni udar 1980, te 14-godišnji građanski rat, koji je okončan 2003. godine.

Izvor: Agencije