Weber: Koalicija s desnicom nije problem

Manfred Weber, Silvio Berlusconi
Manfred Weber kaže da Evropi treba jak italijanski glas i da bi zato Silvio Berlusconi bio dobar izbor (EPA)

Koalicija proeuropske stranke Forza Italia Silvija Berlusconija i autonomaša Sjeverne lige Mattea Salvinija ne predstavlja problem za Europsku pučku stranku, čiji je član Forza Italia, rekao je šef te skupine u Europskom parlamentu Manfred Weber.

“Postoje nepremostive crvene linije, poput izlaska iz eurozone”, objasnio je novinarima predsjednik glavne političke skupine u EP-u, kako prenosi HINA.

Referendum o izlasku bio bi “neprihvatljiv”, ali ta mogućnost nije upisana u program koji brani koalicija pod vodstvom bivšeg premijera Italije Silvia Berlusconija, rekao je Weber.

Šef Sjeverne lige Matteo Salvini prigušio je svoje autonomaške zahtjeve, posebice za izlazak iz eurozone, ali ne propušta nijednu prigodu da podsjeti da ga odluke Bruxellesa ni na što ne obvezuju, osobito u vezi s ograničenjem od tri posto javnog deficita u odnosu na bruto domaći proizvod.

‘Berlusconi dobar izbor’

U Europi postoji “siva zona, između odgovornosti i populizma, to mi se ne sviđa, ali to je stvarnost”, dodao je Weber i naveo primjer bivšeg šefa talijanske vlade Mattea Renzija kad je kritizirao Europsku komisiju u porukama predsjedniku EK-a Jean-Claudeu Junckeru.

Weber, blizak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, pozvao je Talijane da 4. ožujka glasuju za “stabilnost i pouzdanost”.

“Europi treba jaki talijanski glas”, naglasio je i dodao da je s tog stajališta Berlusconi bio “dobar izbor”.

Italija će u nedjelju 4. ožujka glasati na parlamentarnim izborima, čiji je rezultat neizvjestan.

Suočavaju se tri bloka: koalicija koju vodi Silvio Berlusconi, koalicija lijevog centra i populisti Pokreta Pet zvijezda.

Izvor: Agencije