Wenger: Poziv engleskom nogometu na buđenje

Wenger: Ovo je veliko razočarenje za engleski nogomet (Reuters)

Arsene Wenger upozorio je u četvrtak engleske nogometne klubove kako im je potreban „hitan poziv na buđenje“ nakon eliminacije njegovog Arsenala iz Lige evropskih prvaka.

„Topnike“ je u srijedu navečer eliminirao Bayern iz Minhena, a u četvrtfinalu elitnog evropskog takmičenja neće biti nijednog predstavnika Premier lige Engleske. Ovo je prvi put od sezone 1995/1996 da među osam najboljih Lige prvaka nema klubova iz engleskog prvenstva.

Ovo je bila užasna sezona Lige prvaka za engleske klubove. Arsenal i Manchester United eliminirani su u osmini finala, dok je grupna faza bila maksimalni domet za Chelsea, branitelja naslova najboljeg na kontinentu i engleskog prvaka Manchester Cityja.

Wengerov tim je u srijedu uspio sačuvati nešto od svog ponosa, pobjedom od 2:0 u Minhenu, ali je poraz od 1:3 u prvom duelu na domaćem terenu bio presudan. Francuski stručnjak, koji već osmu sezonu ne osvaja trofeje, vjeruje kako problemi engleskih klubova nisu slučajni i da se hitno moraju neke lekcije naučiti.

„Ovo je veliko razočarenje za engleski nogomet. Godinama se ovako nešto nije desilo i mislim da je ovo veliki poziv na buđenje“, kazao je šef struke londonskog kluba.

S druge strane, trener Bayerna Jupp Heynckes tvrdi kako nije došlo do većih promjena moći u Ligi prvaka.

„Razlika između Bundeslige i Premier lige nije onako velika koliko se predstavlja. Engleski timovi nisu imali sreće pri izvlačenju protivnika, jer je United igrao protiv Real Madrida, dok je Arsenal dobio nas. Arsenal će se ponovo vratiti“, smatra njemački strateg.

Žestok udarac

„Topnici“ su se žestoko borili i došli na korak od preokreta. Već u trećoj minuti su poveli golom Oliviera Girouda, da bi četiri minute prije kraja Laurent Koscielny povisio na 2:0. U međuvremenu, golman Lukasz Fabianski je napravio nekoliko odličnih odbrana i opravdao povjerenje Wengera koji ga je stavio na gol umjesto Wojciecha Szczesnyja.

„Naravno da sam veoma ponosan na igru tima. Mislim da se mogao postići i treći gol. Kada pogledate tok meča onda vidite da mi imamo mnogo toga iz prvog meča zbog čega trebamo žaliti. Vjerujem da smo mogli eliminirati Bayern, tu vjeru smo dobili kada smo odgledali prvi duel ponovo. Napravili smo tada plan i proveli ga, negdje smo bili brzopleti, ali smo, sve u svemu, prikazali kvalitet“, kaže Wenger.

Heynckes je priznao kako je Bayern loše igrao.

„Nismo dobro igrali i za to smo dobili žestok udarac. Ovo je rijetka noć za nas, ali niko od nas ne može očekivati da svaki put pobijedimo i postignemo tri do četiri gola“, dodao je.

Izvor: Agencije