Wengerov 1.000. meč na klupi Arsenala

Vjerujem kako ću jednog dana, kada pogledam unazad na prve godine u Arsenalu, biti veoma ponosan na ono što sam uradio (Getty Images)

Porukom “Arsene Who?” (Koji Arsen?) dočekali su britanski mediji Arsenea Wengera (64) kada je francuski stručnjak 30. septembra 1996. godine postao novi menadžer londonskog premierligaša Arsenala.

Osamnaest godina kasnije, francuski nogometni stručnjak i dalje predvodi “Topnike”, a u subotu će u velikom gradskom derbiju protiv Chelseaja, 1.000. put sjediti na klupi kluba iz Londona.

Karijera Arsenea Wengera u brojkama

1.435 – utakmica kao trener

999 – utakmica na klupi Arsenala

572 – pobjede na klupi „Topnika“

500 – miliona eura potrošio na pojačanja

15 – trofeja osvojio u karijeri

11 – trofeja osvojio s Arsenalom

4 – kluba trenirao u karijeri

2 – puta je biran za trenera godine u Engleskoj

2 – puta je proglašen osobom godine u izboru BBC-a

13 – puta je biran za menadžera mjeseca u Engleskoj

“Vjerujem kako ću jednog dana, kada pogledam unazad na prve godine u Arsenalu, biti veoma ponosan na ono što sam uradio. Velika je čast ostati toliko dugo u takvom klubu kao što je Arsenal i dočekati 1.000. utakmicu. U ovom poslu se ide od utakmice do utakmice. Korak po korak i dobijete 1000”, kazao je Francuz sa smiješkom.

Odlaskom Alexa Fergusona u penziju, Wenger je trenutno menadžer s najdužim stažem na klupi jednog člana Premier lige te ukupno osmi u historiji lige. Na samom vrhu i dalje je sir Alex, koji je Manchester United vodio 26 godina i 194 dana. Na drugom mjestu je još jedna legenda “Crvenih đavola” Matt Busby, sa 24 godine i 127 dana za kormilom Uniteda, a treći je Dario Gradi, koji je vodio klub Crewe Alexandra 24 godine i 29 dana.

Odgovornost prema navijačima

Wenger je kroz sve ove godine u elitnom razredu engleskog nogometa odmjerio snage protiv čak 152 menadžera, a u gotovo 18 godina za kormilom Arsenala kupio više od 100 igrača, potrošivši na pojačanja gotovo 500 miliona eura.

“Nisam ostao u klubu zato što sam tu već dugo, već zato što osjećam odgovornost prema navijačima, ljudima u klubu. Ljudi žele naslove i trofeje, a to i ja želim”, dodao je.

Wenger je na klupi Arsenala ubilježio 572 pobjede, 235 remija i 192 poraza. Osvojio je tri titule prvaka Engleske (1998, 2002, 2004) te po četiri FA kupa i Community Shielda. U 17 sezona pod Wengerovim vodstvom Arsenal nikada nije bio slabiji od četvrte pozicije. Uz tri naslova, “Topnici” su pet puta bili viceprvaci, četiri puta su bili treći, a pet puta četvrti.

Trenutno je Arsenal na trećem mjestu ligaške tabele sa 62 boda, koliko ima i Liverpool na drugom mjestu, dok je u vodstvu Chelsea sa 66 bodova.

Uoči velikog jubileja Wenger je objavio svoju idealnu ekipu Arsenala. Zanimljivo, u sastavu nema nijednog sadašnjeg igrača “Topnika”. Idealnih 11 čine: David Seamen – Lee Dixon, Tony Adams, Sol Campbell, Ashley Cole – Robert Pires, Patrick Vieira, Cesc Fabregas, Marc Overmars – Dennis Bergkamp i Thierry Henry.

Izvor: Agencije