WHO: Deseci Palestinaca umrli čekajući dozvolu Izraela

Od ukupno 2.170 zahtjeva odobreno je 54,2 posto, odbijeno 2,6 posto, a za 45 zahtjeva nije dat odgovor izraelskih vlasti (EPA)

Ukupno 54 palestinska pacijenta umrla su čekajući odobrenje Izraela da budu izmješteni iz Gaze, saopćila je u svom izvještaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Wafa.

To su naveli u mjesečnom izvještaju o pristupu zdravstvenoj njezi pacijenata iz pojasa Gaze, te dodali da je 85 posto onih koji su umrli trebalo imati tretman u bolnicama izvan okupiranog područja, a riječ je o pacijentima kod kojih se sumnjalo na rak.

Prošle godine najmanje pacijenata dobilo je odobrenje još od 2008, kad je počelo praćenje broja pacijenata kojima treba izmještanje iz kriznog područja.

Na neke zahtjeve nije dat odgovor

Navode da je 54 posto zahtjeva za izlazak iz Gaze preko Beit Hanouna u sjevernoj Gazi bilo prihvaćeno. U decembru je odbijeno 48 posto pacijenata.

Od ukupno 2.170 zahtjeva odobreno je 54,2 posto, odbijeno 2,6 posto, a za 45 zahtjeva nije dat odgovor izraelskih vlasti.

Tri od pet zahtjeva za pratnju pacijenata također su odbijena. Za 11 pacijenata Izrael je tražio ih saslušaju izraelske sigurnosne snage samo u decembru, a od tih 11 petero je dobilo dozvolu da idu na liječenje.

Izvor: Agencije