WHO: Neadekvatno smo reagirali na ebolu

Epidemija ebole do sada odnijela nekoliko hiljada života (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da je epidemija ebole u Zapadnoj Africi otkrila “nedostatke i propuste” načina na koji organizacija reagira na krizu.

Generalna direktorica Margaret Chan rekla je da organizacija nije dala potrebne administrativne, tehničke i menadžerske odgovora na izbijanje epidemije.

“[WHO] je suviše sporo spoznao značaj izbijanja ebole” koja je, kako se procjenjuje, usmrtila više od 8.600 ljudi, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Odobrene reforme

Nekoliko desetaka zemalja članica WHO-a odobrilo je rezoluciju koja predviđa njene reforme, nakon oštrih kritika koje su joj upućene povodom neadekvatne reakcije na epidemiju ebole u Zapadnoj Africi, zbog koje su, prema nekim tvrdnjama, izgubljene hiljade života.

“WHO koji imamo nije WHO koji nam je potreban”, ističe dr. Tom Frieden, direktor Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, napominjući da su odluke u toj organizaciji često donošene iz političkih, a ne naučnih razloga, prenosi AP.

Lawrence Gostin, direktor Saradničkog centra WHO-a za pravnu regulativu u oblasti javnog zdravlja i ljudskih prava, ističe kako je ebola otkrila sve “urođene slabosti” WHO-a i kako je međunarodna zajednica uvidjela kako je to kad ova organizacija nije u stanju rukovoditi situacijom.

Fond za hitne situacije

Rezolucijom koju je usvojio izvršni bord WHO-a se, između ostalog, predviđa stvaranje fonda za hitne situacije, namijenjenog odgovoru na zdravstvene krize u svijetu.

Također se predviđa uspostavljanje rezervnog tima zdravstvenih radnika, osposobljenog za borbu protiv epidemija.

Prethodno je bilo poziva na reforme u WHO-u nakon pandemije svinjske gripe 2009. godine, ali se malo šta promijenilo uprkos brojnim preporukama i obećanjima za promjene.

Izvor: Al Jazeera i agencije