WHO: Od lažnih lijekova umiru deseci hiljada ljudi

Kompanija je suočena s nizom tužbi u više američkih saveznih država (AP)

Svaki deseti lijek prodan u zemljama u razvoju krivotvoren je ili je ispod potrebnog standarda, zbog čega umiru deseci hiljada ljudi, a mnogi među njima jesu djeca u Africi, kojoj se daju neučinkoviti lijekovi protiv upale pluća ili malarije, kažu zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije.

U izvještaju o problemu WHO kaže da su lažni lijekovi sve veća prijetnja, jer rastuća farmaceutska trgovina, uključujući prodaju posredstvom interneta, otvara vrata i ponekad toksičnim proizvodima.

Neki farmaceuti u Africi, naprimjer, kažu da su prisiljeni nabavljati od najjeftinijih, ali ne nužno i najsigurnijih distributera kako bi mogli konkurirati ilegalnoj prodaji na ulici.

Lažni lijekovi mogu sadržavati netačne doze, pogrešno navedene sastojke ili čak nemati aktivne sastojke.

Lijekovi bez aktivnih supstanci

Razmjere problema teško je precizno kvantificirati, ali WHO je analizirao 100 studija od 2007. do 2016. godine, koje su pokrile više od 48.000 uzoraka, i pokazalo se da je 10,5 posto lijekova u zemljama s niskim ili srednjim prihodima stanovništva lažno ili ispod standarda.

Po grupi sa Univerziteta u Edinburghu, koja je za WHO proučila utjecaj lažnih lijekova, 72.000 smrti djece od upale pluća može se pripisati upotrebi antibiotika s reduciranom aktivnošću, odnosno ukupno 169.000 kada se dodaju slučajevi u kojima lijek nije imao aktivnih supstanci.

Druga grupa stručnjaka sa londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu procijenila je da se približno 116.000 smrti od malarije svake godine u supsaharskoj Africi može pripisati lošim lijekovima protiv te bolesti.

Izvor: Agencije