WHO: U Evropi lani rekordan broj slučajeva malih boginja

U mnogim zemljama pojavili su pokreti koji se bore protiv vakcinacije (EPA)

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je u Evropi prošle godine zabeležen rekordan broj slučajeva malih boginja, delom i zbog sve većeg broja “džepova”, delova zemalja u kojima roditelji odbijaju vakcinaciju svoje dece.

U isto vreme, kaže WHO, zabeležen je rekordan broj dece koja su dobila vakcinu što daje nadu da ovaj porast infekcije neće potrajati, prenosi Reuters.

U Evropi sa skoro 900 miliona stanovnika oko 82.600 ljudi u 47 zemalja zarazilo se u toku 2018. malim boginjama, što je najveći broj obolelih u proteklih 10 godina, od toga 72 slučaja su bila sa smrtnim ishodom.

U 34 zemlje procenjuje se da je pokrivenost drugom dozom vakcine protiv boginja bila ispod 95 odsto.

Područja s nižim brojem vakcinisanih, takozvani “džepovi”, na lokalnom nivou i dalje predstavljaju “otvorena vrata” za virus malih boginja, navela je u izjavi za javnost direktorka regionalne kancelarije WHO za Evropu Zsuzsanna Jakab, prenosi agencija.

Za kolektivni imunitet treba 95 posto vakcinisanih

Male boginje su visoko zarazno virusno oboljenje koje može izazvati gubitak sluha i oštećenja mozga kod dece, a kod težih oblika bolesti može dovesti i do smrti.

Pokrivenost vakcinacijom mora biti oko 95 odsto kako bi se sprečila cirkulacija virusa u zajednicama i dostigao takozvani “kolektivni imunitet “, navodi se u saopštenju WHO.

U mnogim zemljama pojavili su pokreti koji se bore protiv vakcine i pokušavaju da odvrate roditelje od imunizacije dece, uprkos jakim naučnim dokazima da su vakcine sigurne i efikasne.

U Italiji, vladajući antisistemski pokret Pet zvezdica doveo je u pitanje sigurnost nekih vakcina i glasno osudio napore da se uvede obavezna vakcinacija.

U Izveštaju koji je Evropska komisija objavila prošle godine utvrđeno je da je imunizacija protiv boginja pala u 12 zemalja EU od 2010, a da je od 10 zemalja s najnižim stepenom poverenja u vakcinu u svetu u Evropi čak sedam, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije