WHO upozorava na širenje ebole u Africi

Španija je pokrenula preventivni protokol za ebolu na madridskom aerodromu, zbog putnika iz Liberije koji ima simptome groznice.

U madridsku bolnicu je prebačena još jedna osoba, koja je imala dodira sa oboljelom medicinskom sestrom.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na to da se ebola u najteže pogođenim zemljama zapadne Afrike širi velikom brzinom.

U zemljama sa razvijenim zdravstvenim sistemom, širenje zaraze je, kažu, malo vjerovatno.

Kina poslala eksperimentalni lijek u Afriku

Kineski proizvođač lijekova povezan s vojskom poslao je eksperimentalni lijek za ebolu u Afriku za kineske humanitarne radnike i planira tamo provesti klinička testiranja, kazali su predstavnici kompanije.

Sihuan Pharmaceutical Holdings Group poslao je u Afriku nekoliko hiljada doza lijeka JK-05, rekao je glavni operativni direktor kompanije Jia Zhongxin, dodajući da bi mogli poslati još doza.

Sihuan, koji je u djelomičnom vlasništvu američke investicijske banke Morgan Stanley, nada se da će lijek biti odobren za civilnu upotrebu u Kini.

Lijek je za sada odobren samo za vojsku u vanrednim situacijama, a razvila ga je kineska vojska.

U namjeri da pojača napore u borbi protiv ebole, Svjetska zdravstvena organizacija planira da 70 posto pacijenata inficiranih tim virusom dobije adekvatnu terapiju u isključivo za to određenim centrima.

Nove vakcine

I ruska ministrica zdravlja Veronika Skvortsova najavila je potencijalnu prekretnicu u borbi protiv ebole.

Ona je kazala da Rusija “trenutno pravi tri vakcine”.

“Jedna je već u fazi kliničkih ispitivanja i prošla je pretkliničke testove. To su vakcine koje deaktiviraju virus. Jedna je proizvedena direktno od virusa, dok su druge dvije genetski modificirane, a razvili su ih naši najbolji virolozi”, rekla je Svortsova prije tri dana.

Također, hiljade eksperimentalnih cjepiva protiv virusa ebole, koje su razvile britanska kuća GSK i američka NewLink Genetics, trebale bi biti dostupne početkom 2015. godine.

Prema podacima WHO-a, od ebole je do sada umrlo 4.493 ljudi, a oboljelo ukupno 8.997, dok je smrtnost od te bolesti povećana za 70 posto u odnosu na posljednju epidemiju.

Kontrole na aerodromima

Francuska je saopćila da će početi na aerodromima obavljati kontrolu putnika koji dolaze iz zemalja pogođenih ebolom.

“Francuska će uvesti sistem kontrole za avione koji dolaze iz zone pogođene virusom”, saopćeno je iz francuskog predsjedništva, prenio je Tanjug agenciju AFP.

Istovremeno, češki premijer Bohuslav Sobotka rekao je da će na međunarodnom aerodromu u Pragu biti uvedena provjera putnika kako bi se spriječilo širenje ebole.

Sobotka je kazao da će putnici koji su posjetili Liberiju, Sijera Leone ili Gvineju u posljednjih 42 dana, na aerodromu “Vaclav Havel” u Pragu biti podvrgnuti ljekarskoj provjeri.

Svi putnici koji dođu na aerodrom odgovarat će na pitanja gdje su bili u proteklih 42 dana i izjasniti se o svojim putničkim planovima u Češkoj.

Ta mjera počet će se primjenjivati od utorka, čak i ako za sada ne postoje direktni letovi iz zapadne Afrike do Praga, prenio je AP.

Za eventualni prijem pacijenata Sobotka je rekao da je određena specijalna vojna bolnica, koja će biti pripremljena za liječenje od opasne infektivne bolesti.

Više od 6.500 zaraženih

WHO je saopćio da je broj zaraženih smrtonosnim virusom ebolom premašio 6.500, a da je do sada u zapadnoj Africi od te bolesti umrlo više od 3.000 ljudi.

Svijet gubi bitku s ebolom, od koje će do decembra oboljeti još hiljade ljudi, upozorio je ranije šef misije Ujedinjenih naroda za ebolu Anthony Banbury.

“Bolest se širi brže nego što mi reagiramo i pobjeđuje u trci”, rekao je Banbury Vijeću sigurnosti UN-a, prenosi Tanjug.

Do sada je od ebole umrlo gotovo 4.500 ljudi.

Ova epidemija ebole koja je izbila u Zapadnoj Africi do sada je najgora u historiji.

Kako je prenio AFP, prema najnovijim podacima WHO-a, u sedam zemalja je do sada registrirano ukupno 8.997 slučajeva ebole.

Izvor: Al jazeera i agencije