Wigemark: Otvoren put za pomoć od dvije milijarde eura

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je za Al Jazeeru da sporazum o Mehanizmu koordinacije za Bosnu i Hercegovinu otvara deblokiranje sredstava Unije.

On je u razgovoru za Al Jazeeru naglasio na važnost postignutog sporazuma sa MMF-om za reformsku agendu, jer se time otvaraju vrata ne samo za finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda, već i Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, odnosno Evropske unije.

“Mi govorimo o paketu pomoći u ukupnoj vrijednosti od dvije milijarde eura”, rekao je Wigemark.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i predsjednik bh. entiteta Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik u nedjelju su, u prisustvu entitetskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, postigli sporazum o Mehanizmu koordinacije, strategiji u sektoru transporta i, kako je rečeno nakon sastanka, drugim važnim pitanjima.

Čović protiv sporazuma

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović je ranije kazao da nije bio pozvan na jučerašnji sastanak Izetbegovića i Dodika.

On ne prihvata postignuti dogovor i smatra ga nezakonitim.

Odgovarajući Čoviću, Izetbegović je kazao da pozicija kantona nije promijenjena.

Pogledajte više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera