WikiLeaks objavio mejlove iz Macronove kampanje

Macronova partija Republika u pokretu saopćila je da je riječ o "istim onim dokumentima koji su hakirani u operaciji organiziranoj 5. maja (Arhiva)

WikiLeaks je saopćio da je objavio 71.000 mailova iz elektronske prepiske predizbornog tima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je u to vrijeme bio predsjednički kandidat, pri čemu su mailovi hakirani neposredno uoči drugog kruga izbora.

WikiLeaks je napomenuo da može da potvrdi autentičnost samo 21.000 mailova (nazvanih Macronleaks), ali smatra da je “i velika većina ostalih mailova autentična”, prenose francuski mediji.

Kako je prenio AP, ti mailovi su objavljeni na stranici WikiLeaksa, a riječ je o poslanim i primljenim mailovima u periodu od 20. marta 2009. do 24. aprila 2017. godine.

Oni su objavljeni na internetu uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, koji su održani 7. maja, ali su do sada bili teško dostupni, pa je WikiLeaks dodao pretraživač koji ih je učinio dostupnijim.

‘Destabilizacija’ organizirana u maju

Macronova partija Republika u pokretu saopćila je da je riječ o “istim onim dokumentima koji su hakirani u operaciji organiziranoj 5. maja”, te da je WikiLeaks samo preuzeo odgovornost za “operaciju destabilizacije organizirane u maju”.

Ova stranka je pozvala na oprez u pogledu prirode objavljenih mailova, dodajući da je hakerska operacija dovela do objavljivanja velikog broja lažnih informacija uz autentična dokumenta vezana za unutrašnji rad stranke.

Republika u pokretu je, također, najavila da će obavijestiti javnog tužitelja o novom objavljivanju podataka u okviru tužbe koju je već podnijela zbog “nedozvoljenog pristupanja i izvlačenja podataka, kao i zadiranja u tajnu prepisku i uzurpiranja identiteta”.

Objavljivanje jednog broja mailova samo dva dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, na kojima je Macron pobijedio liderku krajnje desnice Marine Le Pen, izazvalo je veliku pometnju, ali za razliku od “curenja” mailova koji su potresli američku predsjedničku trku 2016, u Francuskoj to nije imalo velikog uticaja, konstatuje američka agencija.

Izvor: Agencije