WikiLeaks objavio upute za CIA-špijune

Julian Assange: CIA namjerava nastaviti špijunažu u Evropi (AP)

WikiLeaks je objavio dva dokumenta američke Centralne obavještajne agencije sa savjetima špijunima kako da zaštite svoj identitet upotrebom lažnih dokumenata prilikom prolaska preko međunarodnih granica.

Navode kako dva dokumenta, koji datiraju iz 2011. i 2012. godine, nose oznaku “povjerljivo” i “NOFORN”, što znači da se ne trebaju pokazivati savezničkim obavještajnim agencijama.

U dokumentima je navedeno nekoliko strategija za agente kako bi izbjegli dodatne preglede na aerodromima i granicama.

“U jednom od incidenata tokom prolaska kroz evropski aerodrom, bezbjednosni zvaničnici su odabrali agenta CIA-e za dodatni pregled. Mada nisu imali razlog za to, službenici su ga možda izabrali jer je bio previše ležerno obučen, a imao je diplomatski pasoš”, piše u jednom od dokumenata.

Poslije pregleda u torbi agenta CIA-e pronađeni su tragovi eksploziva i, uprkos ispitivanju, on se držao svog tajnog identiteta da je učestvovao u antiterorističkoj obuci u SAD-u i dozvoljeno mu je da nastavi put.

Assange: CIA nastavlja špijunirati po Evropi

WikiLeaks navodi da navedeni primjer sa sobom nosi pitanje: “Ukoliko su tragovi eksploziva objašnjeni navodnom obukom, šta je taj agent zaista radio prolazeći kroz aerodrom u Evropskoj uniji i zašto mu je dozvoljeno da nastavi put?”

Iz jednog od dokumenata CIA-e, pod nazivom “Pregled Schengena”, vidi se da je CIA veoma zabrinuta što evropske države uvode biometričke bezbjednosne mjere za osobe s američkim pasošom i da novi sistem predstavlja veliku prijetnju po identitet, ili, drugim riječima – sve je teže agentima da putuju s lažnim dokumentima.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange navodi da dokumenti pokazuju kako CIA namjerava nastaviti špijunažu u Evropi.

“CIA je, tokom administracije Georgea W. Busha, obavljala otmice iz država EU-a, uključujući Italiju i Švedsku. Ova uputstva govore da se i pod administracijom Baracka Obame CIA i dalje namjerava ubacivati unutar granica EU-a i voditi tajne operacije u članicama evropskog bloka”, zaključuje Assange.

Izvor: Agencije