Wikipedia otkrila ‘zaboravljene’ linkove

Lila Tretikov, direktorica Wikipedia Foundationa (u sredini), protestira zbog brisanja rezultata pretraživanja (AFP)

Wikipedia je u srijedu uzvratila na evropsku odluku o ‘pravu na zaborav’ i nabrojala sve članke uklonjene iz rezultata pretrage.

Na taj način ta se online enciklopedija bori protiv sudske presude koja ljudima omogućuje da u internetskim pretragama spriječe pojavljivanje svojih osobnih podataka, navodi agencija Hina.

Wikipedijina fondacija, neprofitna organizacija koja upravlja besplatnom internetskom enciklopedijom, objavila je u srijedu da je od raznih pretraživača primila obavijesti o uklanjanju više od 50 linkova na Wikipedijinu stranicu.

Evropski vrhovni sud u maju je presudio da osoba može spriječiti pojavljivanje irelevantnih ili zastarjelih podataka u pretraživačima, a Wikipedia sada, u prvoj javnoj reakciji na tu sudsku odluku kaže kako će objaviti svaku poruku o tome da je neki link na Wikipedijinu stranicu uklonjen.

‘Rupe u sjećanju’

“Tačni rezultati pretraživanja u Evropi nestaju, i to bez javnog objašnjenja, stvarnih dokaza, sudske revizije i žalbenog postupka”, napisala je na službenom blogu Lila Tretikov, direktorica Wikipedia Foundationa.

“Posljedica toga je internet prepun rupa u sjećanju – lokacija s kojih neugodni podaci jednostavno nestaju”.

“Pravo na zaborav” podijelilo je stručnjake i posvadilo aktiviste za zaštitu privatnosti s borcima za slobodu govora, koji tvrde da će ta presuda omogućiti ljudima uljepšavanje prošlosti.

Tražilice su odlukom Suda pravde Evropske unije dobile obvezu da pri odlučivanju o tome hoće li udovoljiti zahtjevu za uklanjanje uzmu u obzir interes javnosti da sazna neke informacije o slavnim ili javnim ličnostima, te da usklade prava na informiranje s pravom na privatnost.

Kritike na račun Googlea

Pretraživač Google, kojim se obavlja 90 posto pretraga u Evropi, do 18. jula primio je više od 90 hiljada zahtjeva za uklanjanje i prihvatio je više od polovine.

Mnogi kritiziraju Google što objavljuje obavijest o tome da je neki link uklonjen pa time privlači pažnju i potiče nagađanja o tome ko je uklanjanje tražio.

Google odgovara da je to nužno kako bi se osigurala transparentnost, a Wikipedia je odlučila objaviti takve obavijesti u interesu slobode govora i transparentnosti.

Izvor: Agencije