Wilders na sudu zbog vrijeđanja Marokanaca

Wilders: 'Niko me neće utišati, ni o Marokancima, ni o terorističkim prijetnjama. Nijedan sudija, niko' (Reuters)

Geert Wilders, holandski desničarski političar koji je prije pet godina oslobođen optužbi za antiislamske izjave, ponovno ide na sud u Holandiji zbog navodnog poticanja mržnje protiv marokanske manjine u toj evropskoj državi.

Proces počinje u petak, a dešava se kada drugi političari populisti, uključujući i Donalda Trumpa u SAD-u i Marine le Pen u Francuskoj, sve više pozivaju na zabranu imigracije muslimana.

Holandski tužitelji navode kako je Wilders u martu 2014. godine upitao grupu simpatizera žele li manje ili više Marokanaca u svojoj državi, što je izazvalo uzvike: „Manje! Manje! Manje!“ Na to je nasmijani Wilders odgovorio: „Pobrinut ćemo se za to.“

Dvije tačke optužbe su protiv ovog holandskog parlamentarca, prva za diskriminaciju, a druga za poticanje mržnje prema Marokancima, koji čine blizu dva posto od ukupno 17 miliona stanovnika Holandije.

Osim navedenih komentara, Wilders je za Marokance u televizijskom gostovanju kazao kako su „šljam“. Može dobiti zatvorsku kaznu od godinu dana te maksimalnu globu od 7.400 eura.

Vrijeđa rasu, a ne religiju

Wilders – čija Partija slobode, oformljena prije deset godina, vodi u holandskim anketama, ali nikad nije na vlasti – negira da je bilo šta pogrešno uradio.

„Niko me neće utišati, ni o Marokancima, ni o terorističkim prijetnjama. Nijedan sudija, niko“, objavio je na društvenoj mreži Twitter.

U ranijem slučaju, Wilders je oslobođen 2011. godine nakon što je tražio porez „za one sa peškirima na glavama“ i izjednačio Kur'an sa Mein Kampfom Adolfa Hitlera. Istovremeno je rekao kako „muslimanskim kriminalcima“ treba oduzeti holandsko državljanstvo i deportirati ih.

Sudije su tada zaključile kako su njegovi komentari nepristojni, ali je oslobođen jer je vrijeđao vjeru, a ne rasu ili naciju.

„Sada je drugačija situacija“, navela je glasnogovornica Tužiteljstva Ilse de Heer.

Današnji slučaj je različit jer se njegovi komentari „odnose na specifičnu rasu, što se smatra krivičnim djelom“.

Izvor: Al Jazeera i agencije