Wilders otkazao takmičenje u izradi karikatura poslanika Muhameda

Wilders je rekao da do takmičenja neće doći zbog prijetnji smrću (EPA)

Holandski političar Geert Wilders saopštio je da je odlučio da otkaže planirano takmičenje karikaturista u crtanju poslanika Muhammeda.

On je rekao da do takmičenja neće doći zbog prijetnji smrću muslimana i zabrinutosti da bi drugi ljudi mogli da budu u opasnosti.

“Odlučio sam da otkažem takmičenje kako bih izbjegao moguće žrtve islamskog nasilja. Ovdje se ne radi samo o meni. Oni ne vide samo mene kao metu, već i cijelu Holandiju”, rekao je on.

Stotine demonstranata marširalo je proteklih dana ulicama glavnog pakistanskog grada Islamabada prijeteći da će blokirati grad ukoliko zemlja ne prekine diplomatske veze s Holandijom zbog takmičenja u izradi blasfemičnih karikatura.

Holandska Vlada se ranije distancirala od takmičenja, a premijer te zemlje Mark Rutte je pojasnio da Geert Wilders nije član Vlade.

Najava takmičenja u maju

“Takmičenje nije proizvod Vladine inicijative“, rekao je Rutte na konferenciji za medije održanoj ranije ove sedmice.

Sredinom maja, čelnik radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV) Wilders je poručio kako će u zgradi holandskog Parlamenta biti održano “takmičenje u crtanju karikatura o poslaniku Muhammedu“.

“Ugrožena je sloboda mišljenja, posebno protiv islama. To nikad ne možemo prihvatiti. Zbog toga ću sa svjetski poznatim karikaturistom Boschom Fawstinom ove godine u Zastupničkom domu održati takmičenje u crtanju karikatura na temu Muhammeda“, napisao je Wilders na društvenim mrežama.

Pojedini holandski mediji tada su navodili kako bi Wilders tako mogao iskoristiti pravo koje imaju zastupnici da jednom godišnje u zgradi Parlamenta organiziraju određenu aktivnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije