Williamson: Sjevernokorejske rakete prijete i Londonu

Britanske oružane snage spremne su odgovoriti na eventualni teroristički napad u Londonu (EPA)

Britanija se mora bez oklijevanja uhvatiti u koštac s prijetnjom Sjeverne Koreje i zaustaviti tu zemlju u razvijanju raketa koje bi mogle pogoditi i London, upozorio je britanski ministar odbrane Gavin Williamson.

On je u intervjuu londonskom listu Evening Standard istakao da sjevernokorejski “otpadnički režim predstavlja veliku prijetnju i istinsku opasnost” po Britaniju.

“Prijetnje su na pomolu širom svijeta. Britanija je globalni igrač. Britanija nikad neće oklijevati da se uhvati u koštac s agresijom i prijetnjama”, rekao je ministar.

Kako navodi londonski list, dva broda Kraljevske mornarice isplovila su kako bi se pridružila operacijama američke flote i drugih saveznika u toj regiji.

Vršiti pritisak na Sjevernu Koreju

Nekoliko sati nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio na “nuklearnu prijetnju” koju predstavlja sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un, Williamson je rekao da to nije samo problem SAD-a nego globalni problem, a Britanija, kako je istakao, mora preduzeti akciju i uhvatiti se u koštac s time.

“Uvijek se spremamo za najgore, a nadamo se najboljem. Radimo sa svim našim saveznicima u regiji kako bismo osigurali da se i dalje vrši pritisak na Sjevernu Koreju”, rekao je Williamson u odgovoru na pitanje sprema li se Britanija da se pridruži SAD-u u izlaženju na kraj sa Sjevernom Korejom.

Britanski ministar odbrane rekao je i da su britanske oružane snage spremne odgovoriti na eventualni teroristički napad u Londonu ili drugim dijelovima Britanije tokom prazničnog perioda.

“Činjenica je da terorizam nikad ne spava. Ne mari za praznike, ne poštuje Božić. Zato naše oružane snage ostaju uvijek budne”, zaključio je Williamson.

Izvor: Agencije