Wimbledon: Ðoković i Čilić prošli prvo kolo

Novak Đoković je do trijumfa nad Kohlscheiberom došao poslije dva sata i tri minuta igre (EPA)

Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković pobjedom je u ponedjeljak počeo odbranu titule na Wimbledonu, pošto je u prvom kolu savladao Nijemca Philippa Kohlscheibera sa 6:4, 6:4, 6:4.

Prvi nosilac je do sedmog trijumfa u osmom međusobnom duelu s Kohlscheiberom došao poslije dva sata i tri minuta igre.

Ðoković je nakon meča ocijenio je da mu nije bilo lako na startu trećeg godišnjeg Grand Slam turnira savladati Kohlscheribera.

“Imao sam protiv sebe teškog protivnika, on može da bude veoma opasan na travnatoj podlozi, ali sam ostao fokusiran do kraja”, rekao je on.

Dvostruki šampion Wimbledona matirao je Nijemca tako što mu je u sva tri seta oduzeo servis na istom mestu – u desetom gemu.

Prvi reket Srbije zabiležio je tokom meča 12 asova i 37 winnera.

Nieminen rival u drugom kolu

“Uvijek je sjajan osećaj doći na Wimbledon, najznačajniji teniski turnir na svetu”, kazao je Ðoković.

Najbolji teniser svijeta će u drugom kolu igrati protiv Finca Jarrka Nijeminena, koji je kasnije u ponedjeljak savladao Austraca Lleyton Hewitt sa 3:6. 6:3. 4:6. 6:0,11:9.

Nieminen je, poslije velike borbe i pravog trilera u pet setova, izborio plasman u drugo kolo.

Hewitt, koji je prije 13 godina u finalu savladao Argentinca Davida Nalbandiana i osvojio titulu na ovom Grand Slamu, ovim porazom se oprostio od Wimbledona, pošto je za iduću godinu, poslije Australian Opena, najavio kraj karijere.

I najbolji hrvatski teniser Marin Čilić plasirao se u drugo kolo Grand Slam turnira u Londonu, nakon što je u ponedjeljak pobijedio 24-godišnjeg Japanca Hirokija Moriyju sa 6:3, 6:2, 7:6 (4) poslije sat i 52 minute igre.

Čilić je dobro krenuo i ranim “breakom” poveo sa 3:0 te je uspješno sačuvao prednost dobivši prvi set sa 6:3.

U drugom setu sličan scenario: kod 1:1 Čilić oduzima servis protivniku, a set je zaključio još jednim “breakom”.

Granollers bolji od Tipsarevića

Japanac Moriyja, koji se je prvi puta našao u glavnom žrijebu Wimbledona, snažniji otpor je pružio tek u trećem setu.

Iako je Čilić opet rano došao do “breaka”, Japanac je uspio vratiti servis te je odluka pala u tie-breaku gdje je Čilić bio uspješnjiji.

U drugom kolu Čilić će igrati protiv Litvanca Ricardasa Berankisa, kojem je Austrijanac Andreas Haider-Maurer predao meč u drugom setu, nakon što je gubio sa 2:6, 2:5.

Bit će to njihov prvi međusobni duel.

Teniser iz Srbije Janko Tipsarević završio je učešće na Wimbledonu, pošto je u ponedjeljak u prvom kolu izgubio od Marcela Granollersa iz Španije rezultatom 3:6, 4:6, 2:6.

Meč je trajao dva sata i 20 minuta, a Tipsarević  je tokom većeg dijela susreta bio defanzivan i često je lopticu čekao daleko od osnovne linije.

Sigurna Ana Ivanović

Najbolja teniserka Srbije Ana Ivanović, uspješno je startala na Wimbledonu, pošto je u ponedjeljak u prvom kolu pobijedila Yi-Fan Xu iz Kine sa 6:1, 6:1.

Ivanović je odigrala odličan meč i od početka do kraja susreta kontrolirala rezultat.

Njena protivnica u drugom kolu bit će Bethanie Mattek Sands iz SAD-a, koja je bila bolja od Belgijanke Alison Van Uytvanck sa 6:3, 6:2.

Bit će to njihov treći međusobni duel, a trenutno je skor 1:1.

Posljednji put sastale su se 2013. godine u Madridu, gdje je slavila je Ivanovićeva sa 6:7 (10), 6:3, 6:2.

I Krunić u drugom kolu

I druga teniserka Srbije Aleksandra Krunić plasirala se u drugo kolo Wimbledona, pošto je u ponedjeljak savladala Italijanku Robertu Vinci sa 6:2, 6:4.

Krunić je dominirala tokom čitavog meča, a Italijanka je jedinu šansu imala u drugom setu, kada je uspela da vrati break.

Tenisreka iz Srbije je, međutim, odmah vratila stvari na svoje mjesto i rutinski stavila tačku na meč.

Krunić će se u drugom kolu sastati sa Italijankom Sarom Errani, koja je bila uspješnija od sunarodnice Franceske Schiavone rezultatom 6:2, 5:7, 6:1.

Izvor: Agencije