Win: Ne smijemo prepustiti muslimane Arakana same sebi

Win: Ako ste musliman, vi se ne smatrate Mijanmarcem, već dijelom tzv. ‘mješovite rase’ (Anadolija)

Izvršni direktor Burmanske mreže za ljudska prava – BHRN Kyaw Win izjavio je da ako se muslimani Arakana (države Rakine u sklopu Mijanmara) prepuste sami sebi, to bi moglo imati vrlo opasne posljedice, prenosi agencija Anadolija.

Win, koji je na čelu mreže sa sjedištem u Londonu, govorio je o kršenju ljudskih prava nad muslimanima Mijanmara, a tom prilikom je kazao kako muslimani Arakana čine tek 30 posto ukupne muslimanske populacije u ovoj zemlji.

Prema njegovim riječima, javnost nije dovoljno upoznata o problemima s kojima je suočeno ostalih 70 posto muslimana u ovoj državi.

Iako se, kako je rekao Win, u zvaničnim podacima pokazuje da muslimani čine svega četiri posto od ukupno 44 miliona stanovnika Mijanmara, procenat muslimana u Mijanmaru je veći od 10 posto.

“Za tamošnje muslimana formirana je nova zakonska kategorija. Ako ste musliman, vi se ne smatrate Mijanmarcem, već dijelom ‘mješovite rase’. Imate problema kada želite izvaditi pasoš. To je proces koji zna trajati i mjesecima i tokom kojeg vam kući dolaze pripadnici obavještajnih službi, razgovaraju sa susjedima, prikupljaju informacije…”, rekao je Win.

Bez prava na državljanstvo

Naglasio je kako se u ovom procesu sve veći broj muslimana ostavlja „bez države“ i bez prava na državljanstvo.

„Muslimani Arakana su s tim bili suočeni prije 20 godina. A sada su s istim problemom suočeni svi muslimani u ovoj zemlji. U tom smislu, ako danas Arakance ostavimo prepuštene sami sebi, to ćemo učiniti i prema ostalih 70 posto muslimana u zemlji. Posljedice toga mogu biti vrlo opasne“, rekao je Win.

Iznijevši kritike na račun ministrice vanjskih poslova i liderke Mijanmara Aung San Suu Kyi, Win je kazao kako je političarka i dobitnica Nobelove nagrade za mir praktično postala glasnogovornica mijanmarske vojske.

Podsjetio je kako je Suu Kyi branila mijanmarsku vojsku pred UN-om i međunarodnom zajednicom, te kako je trojicu generala odgovornih za genocid nazvala „slatkim članovima Vlade“, te je negirala bilo kakve zločine.

„Suu Kyi ili treba stati protiv genocida nad muslimanima Arakana, obustaviti sve slične zločine, izvesti pred lice pravde odgovorne za sve počinjene zločine, ili treba podnijeti ostavku“, poručio je Win.

Borba za preživljavanje

Istražitelji UN-a su 27. avgusta zatražili da se vodeći generali mijanmarske vojske procesuiraju za genocid nad Rohinja muslimanima čime je pažnja javnosti ponovo usmjerena na pripadnike te manjine koji su izloženi višegodišnjem sistematskom nasilju te protjerani borave u neuvjetnim kampovima u susjednom Bangladešu gdje vode borbu za golo preživljavanje.

Prema posljednjim podacima UN-a, iz Mijanmara je u proteklih 12 mjeseci u Bangladeš izbjeglo najmanje 700.000 Rohinja muslimana. Većinom se radi o ženama i djeci, a Amnesty International tvrdi kako je riječ o brojci od 750.000 izbjeglih.

U Arakanu je 70-ih godina prošlog vijeka živjelo oko dva miliona Rohinja muslimana, a pretpostavke su da ih sada na tom području živi manje od 300.000.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava su u proteklom periodu objavile satelitske snimke na kojima se vidi kako je u naletu mijanmarske vojske spaljeno više od 350 muslimanskih sela u Arakanu.

Izvor: Agencije