WP: Sve glasniji zahtjevi da CIA objavi izvještaj o ubistvu Khashoggija

Donald Trump je izjavio da ne želi izgubiti saudijsko-američki ugovor o kupovini oružja, uprkos ubistvu Jamala Khashoggija (Arhiva)

Američki list The Washington Post objavio je kolumnu u kojoj se navodi kako su sve intenzivniji zahtjevi da Centralna obavještajna agencija – CIA objavi izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Autor kolumne Josh Rogin navodi kako pojedinci i grupe iz novog saziva Kongresa i nevladinih organizacija sve glasnije pozivaju administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da javnosti objavi izvještaj o obavještajnim saznanjima vezanim za ubistvo koje se prije više od 100 dana dogodilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U tekstu, koji prenosi Anadolija, podsjeća se da je Trump u novembru prošle godine kazao kako ne želi izgubiti američko-saudijski sporazum o trgovini oružjem, bez obzira što postoji mogućnost da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman znao za to ubistvo.

“Trumpova administracija štiti princa Bin Salmana na način da poriče izvještaj CIA-e, koji tvrdi da je upravo princ bio nalogodavac Khashoggijevog ubistva”, navodi se u tekstu The Washington Posta.

Je li Mike Pompeo govorio istinu?

U nastavku teksta se navodi ranija izjava američkog državnog sekretara Mikea Pompea, koji je kazao kako je taj zaključak CIA-e pogrešan i kako ne postoje konkretni dokazi da je Bin Salman bio umiješan u ubistvo Khashoggija.

“Sve je više zahtjeva da CIA objavi taj izvještaj i otkrije da li postoje dokazi za Bin Salmanovu umiješanost u ubistvo i da otkrije da li sekretar Pompeo govori istinu”, navodi se u kolumni.

Autor kolumne Rogin dalje je naveo kako je nevladina organizacija Open Society Justice Initiative, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, prošle sedmice u New Yorku podigla optužnicu protiv CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost, Pentagona i Direkcije za obavještajne poslove.

I ta organizacija poziva CIA-u da objavi izvještaj o ubistvu Khashoggija.

Prošle sedmice je održana komemoracija ubijenom novinaru Khashoggiju u američkom Kongresu, a čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i kongresmen Tom Malinowski su kazali da će ustrajavati u zahtjevima da se ubistvo rasvijetli i odgovorni procesuiraju.

Za ubistvo optuženo 11 Saudijaca

Autor teksta dalje navodi da je jasno da šef američke diplomatije Pompeo ne prihvata zaključke CIA-e i da izvršna vlast nema namjeru raditi na rasvjetljavanju ubistva.

Dodaje kako su zakonodavna i sudska vlast primorane na poduzimanje koraka u potrazi za pravdom.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za to ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Izvor: Agencije