Xhaferi: Ako ne potpiše zakon, Ivanov krši Ustav

Ivanov smatra da će Zakon o upotrebi jezika uzrokovati blokadu u radu institucija (EPA)

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi izjavio je da će predsednik Republike Ðorđe Ivanov prekršiti Ustav ako ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji.

Ivanov je, naime, najavio da neće potpisati Zakon o upotrebi jezika ni nakon njegovog drugog usvajanja u parlamentu, jer smatra da je on protivustavan. Sa istim obrazloženjem Ivanov je odbio da potpiše pomenuti zakon nakon njegovog prvog usvajanja sredinom januara ove godine, pa je on vraćen u parlament.

Predsednik Makedonije smatra da će Zakon o jezicima uzrokovati blokadu u radu institucija, otvoriti pitanja o mogućem redefinisanju ustavnog uređenja zemlje, ali i produbiti međuetničke tenzije.

Krivična prijava protiv Xhaferija

Džaferi na konferenciji za novinare nije želeo da komentariše šta će se dogoditi ako Ivanov ipak ne potpiše zakon.

“Neću da komentarišem šta će se desiti ako ne potpiše. Član 75 Ustava Republike Makedonije je takođe jasan i kaže da, ako većina glasova od ukupnog broja poslanika glasa, što je slučaj sa ovim zakonom, predsednik je u obavezi da potpiše ukaz o njegovom proglašenju. Ako to ne učini, krši Ustav”, rekao je Džaferi.

Džaferi nije želeo da komentariše ni najavu čelnika VMRO-DPMNE-a, Hristijana Mickovskog da će protiv njega podneti prijavu za flagrantno kršenje Ustava i zakona.

“Ne komentarišem takvu izjavu. To je stav politike”, rekao je Džaferi.

Sobranje je u sredu izglasalo ovaj zakon nakon što je odbačeno više od 35.000 amandmana opozicionog VMRO-DPMNE-a. Zbog toga je predsednik te stranke najavio krivičnu prijavu protiv predsednika Sobranja Talata Džaferija.

Opozicija to smatra kršenjem Pravilnika o radu Sobranja, dok se predsednik Parlamenta upravo poziva na Pravilnik pri odluci da odbaci amandmane.

Kadriu: ‘Prvo inicijativa, pa ocena ustavnosti’

Sudija Ustavnog suda Makedonije Osman Kadriu smatra da je predsednik Ivanov dužan da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jezika, jer je već iskoristio pravo veta.

On, međutim, nije hteo da se izjašnjava o tome da li je taj zakon ustavan ili ne.

Kadriu kaže da Zakon prvo treba da stupi na snagu objavljivanjem u Službenom listu.

“Zatim, neophodno je sačekati da vidimo da li će inicijativa za ocenu ustavnosti doći u Sud. Ona će biti razmatrana strogo profesionalno po Ustavu, a sud će na kraju doneti odluku”, rekao je Kadriu, koji smatra da bi bilo koje njegovo mišljenje koje bi sada izneo moglo da utiče na odluku Suda.

Prema njegovim rečima, predsednik više nema pravo veta i mora da potpiše ukaz, a ako se to ipak ne dogodi, Kadriu smatra da rešenje treba tražiti u ustavnim odredbama, Zakonu o Skupštini i Poslovniku o radu Skupštine.

Izvor: Agencije