Xhaferi preuzeo funkciju predsjednika Sobranja

Novoizabrani predsjednik Sobranja Talat Xhaferi iz albanske partije DUI dobio je ključeve kabineta predsjednika parlamenta Makedonije, a prvi sugovornik na toj poziciji mu je bio šef Delegacije Europske unije u Skoplju Samuel Žbogar.

Xhaferi je prethodno položio zakletvu i na taj način praktično preuzeo dužnost predsjednika parlamenta od svog prethodnika Trajka Veljanoskog.

Nakon susreta sa Xhaferijem, Žbogar je na Twitteru objavio da je Evropska unija spremna raditi sa novim predsjednikom parlamenta na reformama potrebnim za euroatlanske integracije Makedonije, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska. 

Britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako podržava demokratsku odluku većine makedonskih zastupnika da izaberu Xhaferija za predsjednika Sobranja.

“Pozivamo sve osobe, institucije i partije da omoguće nesmetan i nenasilan transfer vlasti”, navodi se u saopćenju.

“Što se brže formira vlada, utoliko brže će moći započeti provođenje reformi bitnih za dobro građana Makedonije. U vrijeme pojačanih tenzija, svi lideri trebaju se suzdržati od podgrijavanja etničkih tenzija. Svako takvo ponašanje je opasno i suprotno interesima nacionalnog jedinstva Makedonije”.

Velika Britanija smatra neprihvatljivim prošlotjedno nasilje u Sobranju i apelira da državne institucije rade svoj posao bez utjecaja politike.

Nova parlamentarna većina

Očekuje se da Xhaferi danas informira predsjednika države o novoj parlamentarnoj većini i mandataru za sastav nove vlade Zoranu Zaevu.

Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije sinoć je, u razgovoru sa Žbogarom i veleposlanicima nekoliko europskih država, poručio da nakon izbora Xhaferija za predsjednika Sobranja, treba uslijediti izbor nove vlade na čelu sa SDSM-om.

SDSM je sinoć priopćio da kazne za protuustavnu opstrukciju prijenosa vlasti “uključuju duge zatvorske kazne”.

“Prijenos vlasti je naš vrhovni nacionalni interes i svaka opstrukcija u tom smislu predstavlja kazneno djelo protiv Ustava. Nasilnom retorikom organizatora prosvjeda i porukama upućenim putem društvenih mreža potiče se nemir i šire laži, što pokazuje da postoji organizirani, krvavi scenarij kaznenog djela sprječavanja ustavnog poretka terorističkim aktivnostima. Kazne za ovo uključuju dugi zatvor”, stoji u priopćenju SDSM-a.

Krivične prijave

Makedonska policija je privela još tri lica koja su učestvovala u nasilju u Sobranju prošlog četvrtka.

Do sada je zbog nasilja u Sobranju privedeno ukupno 12 ljudi, od kojih je za šest izrečena mjera pritvora od osam dana, a jednoj osobi je izrečen kućni pritvor, prenijela je MIA.

Makedonska policija je ranije Osnovnom javnom tužiteljstvu u Skoplju podnijela još pet kaznenih prijava protiv osoba koja su prošlog četvrtka sudjelovale u neredima u zgradi Sobranja u kojim je povrijeđeno 109 ljudi, među kojim i Zoran Zaev.

Do sada je podneseno ukupno 20 kaznenih prijava protiv maskiranih osoba koje su ušle u parlament i sudjelovale u neredima nakon što su, nakon završene sjednice, zastupnici SDSM-a i albanskih stranaka izabrali Talata Xhaferija za predsjednika Sobranja.

Predsjednik Ivanov i dalje odbija dodijeliti mandat za formiranje vlade Zaevu, koji je parlamentarnu većinu osigurao uz podršku DUI-ja i Bese.

Izvor: Al Jazeera i agencije