Xhaferi raspisao lokalne izbore u Makedoniji

Osim izbora lokalnih vlasti, stanovnici Skoplja birat će gradonačelnika (AP)

Predsjednik makedonskog parlamenta Talat Xhaferi raspisao je lokalne izbore u Makedoniji za 15. listopada.

Od početka izborne kampanje, predviđenog za 25. rujna, Sobranje neće održavati plenarne sjednice kako ne bi došlo do zloupotrebe parlamenta.

“Apeliram na sve sudionike u izbornom procesu da se ponašaju prema Ustavu i zakonima, a nadležne institucije da se pobrinu da cijeli izborni proces i dan izbora prođu u mirnoj, korektnoj i demokratskoj atmosferi kao što građani Makedonije i zaslužuju”, poručio je Xhaferi.

Odluke o izmjenama izbornog zakona i održavanju lokalnih izbora usvojili su zastupnici vladajuće većine u Sobranju početkom lipnja, uz podršku zastupnika iz dvije stranke albanskog političkog bloka.

Opozicijska VMRO-DPMNE bojkotirala je rad Sobranja.

Istovremeno, Sobranje je i produljilo mandat aktualnim gradonačelnicima i vijećnicima do održavanja izbora.

Tri mjeseca bez lokalne vlasti

Mandat gradonačelnika, kao i općinskih vijećnika traje četiri godine, a po njegovom isteku nemaju više nikavih nadležnosti i sva prava su im suspendirana, osim ako Sobranje ne odluči drugačije.

Makedonija je ostala bez lokalne samouprave polovicom svibnja, jer u vrijeme kada je trebalo raspisati lokalne izbore nije bio izabran predsjednik Sobranja, koji po Ustavu raspisuje izbore za lokalnu vlast.

I lokalni izbori ostali su u sjeni dugotrajne političke krize u Makedoniji koja je razriješena konstituiranjem parlamenta, a potom i izborom vlade kojoj je na čelo došao Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Podršku su mu dale tri albanske stranke, a VMRO-DPMNE je prešao u opoziciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije