Xhaferi za AJB: Očekujem da će Ivanov dati mandat Zaevu

Xhaferi je kazao da će u Sobranju govoriti jezikom koji bude odgovarao situaciji (Al Jazeera)

Novi predsjednik makedonskog Sobranja Talat Xhaferi za Al Jazeeru je rekao kako očekuje da će predsjednik Makedonije Đorge Ivanov ispoštovati zakonski rok i do 19. maja dati mandat za sastav vlade čelniku opozicije Zoranu Zaevu. 

Rekao je da je legalno izabran na funkciju predsjednik parlamenta svih građana i svih poslanika u toj instituciji.

On je u svom kabinetu, pored državne zastave Makedonije i zastave Evropske unije, na sto stavio i zastavu albanske zajednice u toj zemlji, koja je identična sa državnom zastavom Albanije.

Optužili su ga da je time prekršio Zakon o upotrebi državne zastave, a to je izazvalo i reakcije etničkih Makedonaca.

“Kada govorim o korišćenju albanske zastave, treba imati u vidu da je nacionalna zastava Albanaca simbol svih Albanaca gde god oni živeli u svetu. To održava moju nacionalnu pripadnost u smislu naroda kojem pripadam u Makedoniji. Državna zastava Makedonije se također nalazi na svom mestu, kao dokaz da je ovo Sobranje Republike Makedonije“, istakao je on.

Izlazak iz krize

Na pitanje na kojem će jeziku voditi sjednice Sobranja, on je kazao da postoji mogućnost da se koriste jezici koji su propisani Ustavom Makedonije.

“Ja ću se odnositi prema ovom pitanju shodno konkretnoj situaciji u kojoj se budem nalazio“, istakao je on.

Naveo je da se s pozicije predsjednika parlamenta ne bi upustio u ocjenjivanje rad državnih institucija, ali da očekuje da one postupaju u skladu sa svojim nadležnostima.

“U tom smislu moraju doprineti izlasku iz ove krize. Sazivanje naredne sednice Sobranja zavisi od političke volje stranaka koje trebaju da se dogovore o datumu održavanja lokalnih izbora u Makedoniji. Prva sednica bi trebala biti ona na kojoj će se izabrati nova vlada“, naveo je on.

Na pitanje kako će odgovoriti na zahtjev zajednica lokalnih samouprava da se promjeni izborni zakonik, Xhaferi je kazao da to nije njihova nadležnost, da traže zakonske izmjene.

‘Izabran sam voljom većine’

“To je isključivo nadležnost vlade, poslanika, odnosno grupe građana sa deset hiljada potpisa. U svakom slučaju je pravo političkih stranaka da postupaju onako kako žele. Talat Xhaferi je izabran za predsednika Sobranja voljom većine poslanika u makedonskom parlamentu i u tom kontekstu nema nikakve formalno-pravne prepreke da je mogu obavljati funkciju na koju sam izabran“, naveo je Xhaferi.

Makedonsko državno tužilaštvo procijenilo je ranije da je napad na lidera Alijanse za Albance Zijadina Selu bio pokušaj ubistva i da su za sada privedene dvije osobe koje su u tome učestvovale.

Neredi u parlamentu su izbili nakon što je nova parlamentarna većina izabrala Xhaferija za predsjednika Sobranja uprkos protivljenju zastupnika iz VMRO-DPMNE.

Ured javnog tužilaštva u Skoplju saopćio je ranije da su podignute optužnice protiv devet osoba zbog učešća u incidentu u Sobranju 27. aprila.

U upadu demonstranata na sjednicu i napadu na poslanike je povrijeđeno 109 ljudi, među kojim Zoran Zaev.

Izvor: Al Jazeera