Xi i May: Bez dogovora o nuklearnoj elektrani

Xi Jinping i Theresa May sastali su se na marginama samita G20 (AP)

Kina i Velika Britanija trebale bi ojačati međusobno političko povjerenje i rješavati otvorena pitanja na odgovarajući način, poručio je kineski predsjednik Xi Jinping britanskoj premijerki Theresi May.

Ove poruke dolaze u vrijeme dok odnose dviju zemalja opterećuje neriješeno pitanje kineskog ulaganja osam milijardi dolara u britansku nuklearnu elektranu.

Xi je nakon sastanka s May na marginama samita G20 rekao da njegova zemlja želi bolje odnose s novom britanskom vladom.

Dvije strane trebale bi promovirati saradnju na području investicija, energetike, infrastrukture i finansija, rekao je Xi.

Nuklearna elektrana

“Obje strane trebale bi ojačati međusobno političko povjerenje, proširiti zajedničke interese, i rješavati otvorena pitanja na odgovarajući način”, naveo je Xi u izjavi u kojoj se ne spominje odgođeni nuklearni projekt.

Otkako je postala britanska premijerka, May je odgodila odluku o tome hoće li vlada podržati 24 milijarde dolara vrijedan projekt izgradnje nuklearne elektrane u Hinkley Pointu, u kojem je Kina trebala sudjelovati ulaganjem osam milijardi dolara.

May je od svojih savjetnika tražila da se ponovno razmotre taj projekt, koji bi bio prva nova nuklearna elektrana u Britaniji nakon više desetljeća.

Sporazum o kineskom ulaganju u Hinkley potpisan je s tadašnjim britanskim premijerom Davidom Cameronom prošle godine u Downing Streetu za vrijeme Xijeve državne posjete Britaniji.

Izvor: Agencije