Xi: SAD i Kina dogovorom će riješiti trgovinske sporove

Xi je izrazio nadu da će SAD razmotriti 'razumne brige za sigurnost' Sjeverne Koreje (EPA)

Predsednik Kine Ši Đinping poručio je u telefonskom razgovoru američkom kolegi Donaldu Trampu da bi dve zemlje trebalo da nastoje da pronađu način da prikladno reše trgovinske sporove.

Ši je Trampu rekao da Kina podržava samit SAD-a i Severne Koreje i da se nada da bi dve strane mogle da izgrade međusobno poverenje, ali i da će SAD razmotriti “razumne brige za bezbednost” Severne Koreje, dodaju kineski mediji, a prenosi Rojters.

Bela kuća saopštila je da su se predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Kine saglasili u telefonskom razgovoru da je važno da se nastavi sa sankcijama Severnoj Koreji zbog njenog nuklearnog i raketnog programa dok ga Pjongjang trajno ne obustavi.

U saopštenju se navodi i da je Tramp potvrdio posvećenost tome da se obezbedi da je trgovinski i investicioni odnos SAD-a sa Kinom “uravnotežen” i da od njega imaju korist američka preduzeća i radnici, preneo je Rojters.

Pregovori bez dogovora

Kineski državni mediji prethodno su izvestili da je severnokorejski lider Kim Džong-un rekao predsedniku Kine tokom susreta u ponedeljak da je njegova zemlja posvećena denuklearizaciji i da nema potrebu da poseduje nuklearno oružje ako “relevantna strana” odustane od “neprijateljske politike i bezbednosnih pretnji”, misleći pritom na SAD.

“Nadam se da ćemo izgraditi uzajamno poverenje sa SAD-om kroz dijalog”, rekao je Kim.

New York Times ranije je preneo da su viši kineski i američki zvaničnici okončali dvodnevne pregovore vođene sa ciljem da se spreči potencijalni trgovinski rat, ali bez bilo kakvog dogovora i datuma daljih razgovora, nakon što je SAD povećao zahteve u vezi sa kineskim ustupcima.

Razgovor sa kineskim kolegom američki predsednik najavio je tvitom, u kojem se nazirao optimizam da bi do dogovora moglo da dođe.

“Razgovaraću sa mojim prijateljem, predsednikom Kine Šijem, ujutro u 8:30 [po istočnoameričkom vremenu]. Glavne teme biće trgovina, u kojoj će desiti dobre stvari, i Severna Koreja, gde se izgrađuju odnosi i poverenje”, poručio je Tramp na Tviteru.

Izvor: Agencije