Xi za snažniju borbu protiv korupcije

Xi se izrazio neobično direktno za vrhovnog vođu, kažu analitičari (AFP)

Novi glavni sekretar Komunističke partije Kine Xi Jinping pozvao je na pojačanu borbu protiv korupcije u svom prvom govoru pred novim Politbiroom.

“Velik broj dokaza pokazuje nam da je problem korupcije sve veći, prijeteći da na kraju uništi stranku i zemlju”, izjavio je Xi, suočen s rastućim ogorčenjem javnog mnijenja zbog bogatstva nekih čelnika.

Xi je ponovio svoje stavove o korupciji koje je iznosio i na nedavnom partijskom kongresu, javljaju kineski mediji.

“Moramo biti oprezni”, dodao je novi glavni sekretar kineske partije govoreći u subotu pred novim Politbiroom Komunističke partije, vodećom jezgrom Kine s 25 članova.

Bogatstvo političara

Njegove izjave citirao je u ponedjeljak Narodni dnevnik, službeni organ stranke, prenosi Hina.

Godina 2012. bila je problematična na poslovnom planu za vladajuću kinesku partiju, obilježenu skandalom s Bo Xilaijem i otkrivanjem bogatstva porodica visokih čelnika, među kojima Xija Jinpinga i premijera Wena Jiabaoa.

U junu je agencija Bloomberg, u izvještaju koji je cenzuriran u Kini, otkriveno da Xijeva porodica posjeduje bogatstvo procijenjeno na 376 miliona dolara.

Xi se izrazio neobično direktno za vrhovnog vođu, što ukazuje na činjenicu daje ozbiljan po pitanju borbe protiv korupcije, ali nije dao konkretna rješenja za to, kazao je za AFP Jean-Pierre Cabestan, profesor političkih nauka na Baptističkom univerzitetu u Hong Kongu.

“Koristio je snažne riječi. Očigledno je to bilo upozorenje – ‘mi moramo nešto učiniti’. Jasno je da je za njega korupcija srž problema. Ali problem je u tome što nam, zapravo, nije rekao kakve će efikasne metode koristiti u borbi protiv korupcije”, rekao je Cabestan.

Izvor: Agencije