Yahoo: Mora se znati šta vlasti hoće

Marissa Mayer je istaknula da korisnici moraju znati koji tip podatka od high-tech tvrtki vlasti traže i kako će oni biti upotrijebljeni (EPA)

Vlasnike high-tech tvrtki, koji su okupljeni na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, zabrinjavaju posljedice skandala nedozvoljenog prikupljanja podatka za njihove tvrtke.

Gopodarska zbrka izazvana novim tehnologijama jedna je od tema foruma koji je počeo u srijedu, nekoliko dana nakon što je američki predsjednik objavio ograničenja ovlasti Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

‘Globalni Divlji zapad’

Tijekom rasprava u Davosu vlasnik Ciscoa John Chambers je rekao da sve pomalo nalikuje na globalni Divlji zapad.

“Moramo biti kadri uspostaviti povjerenje s korisnicima”, rekla je vlasnica internetske kompanije Yahoo Marissa Mayer, prenosi Hina.

Golemi razmjeri globalnog elektroničkog nadzora, koji je provodila Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), a razotkrio bivši analitičar te agencije Edward Snowden, pokrenuli su diplomatski potres.

“Korisnici moraju znati koji tip podatka vlasti od nas traže i kako će ti podaci biti upotrijebljeni”, rekla je Mayer.

Prošlog tjedna je američki predsjednik Barack Obama najavio da namjerava smanjiti ovlasti obavještajne agencije NSA, o čemu su izrečena različita stajališta u Davosu.

Obama nije uvjerio Amerikance

Glavni tajnik Amnesty Internationala Salil Shetty je ukazao na “lažnu raspravu između sigurnosti i zaštite građana” i rekao kako ne može postojati masovni nadzor, te da se radi o kršenju međunarodnog prava.

Prema ispitivanju objavljenom u utorak, reforma koju je najavio predsjednik Barack Obama nije uvjerila Amerikance, od kojih tri četvrtine drži da ona neće popraviti zaštitu njihovog privatnog života.

Vlasnik telekom tvrtke British Telecom Gavin Patterson je istaknuo da nije moguće u potpunosti sačuvati anonimnost zbog problema sigurnosti.

Randall Stephenson, vlasnik američkog telekom AT&T, drži da je debata počela 2001. godine, nakon napada na Svjetski trgovinski centar, kada je sigurnost postala glavna briga.

Izvor: Agencije