Yahoo se borio za zaštitu podataka korisnika

Yahoo kaže da je posvećen zaštiti korisničkih podataka (Reuters)

Američka vlada je 2008. godine prijetila Yahoou kaznom od 250.000 dolara dnevno, ukoliko ne predaju korisničke podatke obavještajnim agencijama, otkrivaju otpečaćeni dokumenti.

Dokumenti su bacili novo svjetlo na način na koji se vlada odnosila prema američkim internetskim kompanijama koje nisu željele ispunjavati naređenja tajnovitog američkog Foreign Intelligence Surveillance Courta, koji vlada po Vladinim zahtjevima za nadgledanje zbog pitanja nacionalne sigurnosti.

Iz Yahooa kažu da su Vladin potez smatrali neustavnim.

Podaci o Yahoovoj tajnoj i neuspješnoj sudskoj borbi protiv nadgledanja Vlade isplivali su u četvrtak, kada je federalni sudija naredio da se skine pečat sa nekih materijala o sudskom sporu.

‘Pobjeda za transparentnost’

U izjavi Yahoo kaže da je Vlada izmijenila zakon kako bi zahtijevala korisničke podatke, što je rezultiralo i žalbom tokom vladavine Gerogea W. Busha.

„Naša žalba nije uspjela“ rekao je Yahoov savjetnik Ron Bell.

Novi materijal o ovom slučaju podvlači „kako smo se morali boriti na svakom koraku da dovedemo u pitanje američke napore za nadgledanje“, rekao je Bell.

„U jednom trenu je vlada SAD-a prijetila kaznom od 250.000 dolara dnevno ako ne budemo sarađivali.“

Stručnjaci kažu da je Yahoova izgubljena borba, možda, pomogla programu za nadgledanje Prism, koji je vladi dao pristup online komunikacijama članova Yahooa.

Nekadašnji agent NSA-a Edward Snowden taj program je ugasio prošle godine.

Yahoo kaže da je i dalje posvećen zaštiti privatnosti korisničkih podataka.

„Ovo smatramo velikom pobjedom za transparentnost i nadamo se da će ovi podaci promovisati informisanu diskusiju o odnosu između privatnosti i skupljanja informacija“, rekao je Bell.

Izvor: Agencije