Yahoo su hakirali profesionalci

InfoArmor ocjenjuje da su ukradeni podaci poslije prodani grupaciji koju podržava država (EPA)

Neviđen informatički napad na Yahoo 2014. godine, otkriven prošle sedmice, izveli su profesionalni hakeri, koji su htjeli izvući korist iz upada u servere te internetske firme, zaključak je analize koju su izradili stručnjaci za informatičku sigurnost.

U izvještaju koji je objavila sigurnosna firma InfoArmor, koja tvrdi da je imala pristup nekim podacima, iznose se zaključci koji se znatno razlikuju od zaključaka Yahooa, koji misli da je hakerski napad, zbog njegovih razmjera, mogao počiniti samo subjekt povezan s državom.

InfoArmor, pak, ocjenjuje da su ukradeni podaci poslije prodani grupaciji koju podržava država.

Prodaja na ‘darkwebu’

“Yahoo je 2014. godine napala grupa profesionalnih hakera, koji su htjeli ući u baze s podacima o klijentima nekoliko ciljanih organizacija”, ističe se u izvještaju.

Stručnjaci dodaju da su u aprilu prvi put otkrili tragove Yahoovih ukradenih podataka, koji su se nudili na prodaju na “darkwebu”, zamračenom dijelu interneta nedostupnom standardnim pretraživačima.

Analitičari ipak ističu da mnogi ukradeni podatci “nisu legitimni” i sadrže nevaljane, izbrisane ili nepostojeće račune, ali su hakeri pokušali preuveličati svoj poduvat kako bi sebi dali na važnosti i pokušali izvući korist iz krađe.

Hakeri su prodali podatke “subjektu povezanom s jednom državom, koja je bila zainteresirana za kupovinu ekskluzivne baze podataka”, i “cyberkriminalcima, koji su podatke htjeli iskoristiti u kampanjama spamova protiv globalnih ciljeva”.

Pismo šest senatora

Hakerski napad se dogodio 2014. godine i pogodio je oko 500 miliona korisničkih računa širom svijeta, objavio je Yahoo prošle sedmice.

“Još nas je više uznemirila činjenica da nas je firma obavijestila o ovom napadu tek prošle sedmice”, ističe se u pismu koje je Yahoou uputilo šestero američkih senatora.

Cybernapad na Yahoo je još dublje gurnuo grupaciju, koja je već bila u stagnaciji, i mogao bi utjecati na prodaju njene glavne djelatnosti, firme Verizon.

Izvor: Agencije