Yazdgerdi: Puni angažman SAD-a na Balkanu

SAD nije protiv toga da zemlje regije održavaju odnose s Rusijom (Reuters)

Novi direktor Ureda za južnu i centralnu Evropu State Departmenta Thomas Yazdgerdi izjavio je da su Sjedinjene Američke Države u potpunosti angažirane kada je riječ o pružanju pomoći u rješavanju nekih dugotrajnih pitanja, odnosno nezavršenog posla na Balkanu.

On je za Glas Amerike rekao da Washington podržava budućnost cijelog regiona “u okviru euroatlantske zajednice”, prenosi Tanjug.

Američki diplomata je naveo “ključna pitanja” u kojima je SAD “u potpunosti angažiran” i gdje se “smatra kredibilnim partnerom u regionu”.

Yazdgerdi je kazao da su to “pružanje pomoći u održavanju dijaloga Kosova i Srbije, davanje podrške Crnoj Gori da uradi stvari koje su potrebne da bi se pridružila NATO-u, podsticanje Grčke i Makedonije da riješe spor oko imena, pomaganje Bosni i Hercegovini da postane funkcionalnija u odnosu na što sve ostalo izgleda malo lakše”.

Ruski utjecaj

Yazdgerdi je komentirao i rast ruskog utjecaja u regionu i eventualne planove Washingtona da se tome suprotstavi, navodi američki radio.

“Mislim da to nije pitanje suprotstavljanja ruskom utjecaju, već pružanja podrške građanima u regionu da ostvare svoje aspiracije u pogledu integracije. To nam je veoma važno”, kazao je on.

Yazdgerdi je rekao da SAD nije “protiv toga da zemlje održavaju odnose s Rusijom i pojedine, kao Srbija, imaju historijske i kulturne veze s Rusijom”, ali da “ako se želite pridružiti evropskom klubu, što mislim da sve zemlje u regionu žele, onda moraju donijeti odgovarajuće zaključke i uskladiti svoju vanjsku politiku s onom koju zastupa Evropska unija”.

Izvor: Agencije