Yee: Prilika da Grčka i Makedonija riješe spor o imenu

Zoran Zaev: Želimo nacionalni konsenzus i kada rješenje bude pronađeno to ćemo potvrditi na referendumu (Arhiva)

Sada je prava prilika da Makedonija i Grčka pronađu rješenje za dugogodišnji spor oko imena, smatra zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i euroazijske poslove Hoyt Brian Yee.

Yee je istovremeno poručio kako države moraju poštivati suverenitet drugih država i da ne bi trebale tražiti promjenu granica.

„Ne želimo vidjeti promjene u granicama Zapadnog Balkana, ne vidimo potrebu za tim“, rekao je i naveo kako se kompromis može postići samo uz snažnu volju lidera obje države.

„Makedonija i Grčka imaju priliku postići sporazum o pitanju imena. Vjerujem kako postoji politička volja, kako u Atini, tako i u Skoplju, da se postigne sporazum i da se ovo pitanje riješi jednom za svagda. Bit će teško, ali ako nastave raditi, kao što smo radili do sada, posredstvom (posrednika UN-a u pregovorima o novom imenu Makedonije) Matthewa Nimetza, vjerujemo kako je to moguće.“

Yee se osvrnuo i na sporazum o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji koji su ratificirale Grčka i Makedonija, ocijenivši kako je to pozitivan korak ne samo za te države, već i za čitavu regiju.

Pet prijedloga

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je u petak optimizam kako će višegodišnji spor s Grčkom o imenu Makedonije biti okončan, kako je rekao, dostojanstveno i rješenjem kojim će biti zadovoljne obje strane – i Atina, i Skoplje, prenose agencije.

“Vidim kako se razvija i transparentan proces, mi želimo nacionalni konsenzus i kada rješenje bude pronađeno to ćemo potvrditi na referendumu”, rekao je šef makedonske Vlade.

On je dodao kako je izbor imena uvjet za članstvo Makedonije u NATO-u i kako se nada da bi već ove godine ta balkanska država mogla dobiti poziv da postane 30. članica Sjevernoatlantskog saveza, prenijeli su makedonski mediji.

Mediji su ranije u petak prenijeli kako pet prijedloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon posljednjeg sastanka u New Yorku predstavnika Skoplja i Atine, uz posredovanje predstavnika Ujedinjenih naroda Matthewa Nimetza.

Portal Tema na albanskom jeziku prenio je kako je riječ o imenima: Republika Nova Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gonja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija te Republika Makedonija (Skoplje).

Nimetz je u intervju za grčku televizijsku stanicu ANT 1 rekao poslije sastanka u New Yorku u srijedu kako će u imenu ostati naziv “Makedonija”, jer je to priznalo do sada već 100 država.

Izvor: Agencije