Yi poručio Pompeu da SAD prestane s napadima na Kinu

Mike Pompeo je u Kinu stigao iz Sjeverne Koreje (EPA)

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi poručio je u ponedjeljak američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu da bi Sjedinjene Američke Države trebale prestati s napadima na državnu politiku Kine.

Tokom sastanka u Pekingu, Yi je Pompeu rekao da je “bačena sjenka na budućnost odnosa SAD-a i Kine”, prenosi AP.

Pompeo je u Kinu stigao iz Sjeverne Koreje i izjavio je da želi Yia uputiti u tok sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, prenosi Tanjug.

Američki državni sekretar izjavio je ranije u ponedjeljak da je postigao velike napretke s Kimom i da se radi na zakazivanju drugog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je krajem septembra kako se Peking ne miješa u unutrašnje stvari drugih država, nakon što je Trump optužio Kinu da se nastoji umiješati u izbore za američki Kongres 6. novembra, prenosi agencija Reuters.

Miješanje u poslove drugih država

“Međunarodnoj zajednici je jasno koja se država najviše miješa u poslove drugih država”, izjavio je na redovnom brifingu za novinare glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

On je, također, pozvao zvanični Washington da prestane raditi stvari koje štete odnosima s Pekingom.

Trump je direktno optužio Kinu da ga želi spriječiti da pobijedi na sljedećim parlamentarnim izborima, zbog njegove odlučnosti u vezi trgovinskih pitanja.

Washington i Peking se mjesecima spore u vezi carina koje je pokrenuo američki lider, koji traži veću otvorenost kineskog tržišta za proizvode “Made in USA”.

Izvor: Agencije