Yildirim: Na svima nama je velika odgovornost za održivu stabilnost Balkana

Vrijeme je da se zajednički borimo protiv terorizma, uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije i Iraka, poručio je Binali Yildirim (Arhiva)

Premijer Turske Binali Yildirim poručio je kako je na svima velika odgovornost za uspostavljanje održivog mira, sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, te kako je neophodno spriječiti da se problemi na Bliskom istoku prošire prema drugim regijama.

Yildirim je u Istanbulu na 21. Euroazijskom ekonomskom samitu govorio o važnosti stabilnosti Balkana i značaju zajedničke borbe protiv terorizma na Bliskom istoku, prenosi Anadolija.

Turska se ‘razumno kreće na Balkanu’

 “Na svima nama je danas velika odgovornost za održiv mir, sigurnost i stabilnost na Balkanu, jer na Bliskom istoku već ima dovoljno problema. Nephodno je da spriječimo širenje ovih problema u druge regije. Turska se razumno kreće na Balkanu i nikada nije imala niti će imati imperijalističke ciljeve. U koju god regiju išla, Turska tamo ide za dobro, za prijateljstvo, za mir”, rekao je Yildrim.

Rusija i SAD se svađaju kao ‘ulične siledžije’

Yildirim je ranije pozvao Sjedinjene Američke Države i Rusiju da rade na “zaliječenju rana” u Siriji, a prijetnje Moskve i Washingtona uporedio je s uličnim borbama “siledžija”.

“Oni se bore kao ulične siledžije… Nije vrijeme za takmičenje. Vrijeme je za zaliječenje rana u regiji. Vrijeme je da zavijemo rane u regiji, vrijeme je zajedništva, odnosno vrijeme je da se svađe, poput ‘ti si jači, ja sam jači’, ostave po strani. Vrijeme je da se zajednički borimo protiv terorizma, uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije i Iraka, bez dvostrukih standarda i bez pravljenja razlike među terorističkim organizacijama”, naglasio je turski premijer.

Kazao je da posebno zemlje koje imaju veliku moć, stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, danas imaju mnogo veću odgovornost.

Nestaju životi miliona ljudi

“No, šta one rade? Jedne drugima prijete putem Twittera. Hoće li svijet posmatrati vaše prepucavanje i činjenicu da nestaju životi miliona ljudi? ‘Ja imam bolje rakete.’ Drugi kaže: ‘Moje rakete su bolje. Pošalji ih. Ako ne pošalješ…’ Ulična svađa. Svađaju se kao ulične kabadahije”, poručio je Yildirim.

On je te stavove iznio nakon što je američki predsjednik Donald Trump na svom Twitteru zaprijetio da će SAD poslati rakete na Siriju, kao odgovor na navodni hemijski napada u Istočnoj Ghouti.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova potom je navelo da bi američke rakete mogle uništiti dokaze o navodnom hemijskom napadu.

Izvor: Agencije