Yildirim: Odluka Austrije prijetnja međuvjerskom dijalogu

Austrija je donijela odluku o protjerivanju više imama i zatvaranju sedam džamija, još 60 imama je pod istragom

Odluka Austrije da zatvori džamije i protjera imame koji se financiraju iz inozemstva prijetnja je međuvjerskom dijalogu i trebalo bi promijeniti tu odluku, izjavio je u utorak turski premijer Binali Yildirim.

Obraćajući se na konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, Yildirim je rekao da je “velika greška i vrlo nesretno” da je odluka Austrije uslijedila malo prije nego što je ta zemlja preuzela predsjedavanje Europskom unijom.

Glasnogovornik austrijske Vlade odbio je komentirati navode Yildirima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Austrijska Vlada objavila je u petak da je donijela odluku o protjerivanju više imama, a da je 60 imama pod istragom zbog kršenja zakona o islamu, koji predviđa zabranu financiranja iz inozemstva.

Austrija: Saglasnost Islamske zajednice

Također je donesena odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu “sivih vukova”, a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Donesena je i odluka o rasformiranju udruge “Arapska vjerska zajednica”, koja je upravljala sa šest salafističkih džamija.

Austrijska Vlada je tvrdila da je odluku donijela uz suglasnost islamske vjerske zajednice.

Odluku Vlade pozdravile su sve političke stranke u zemlji, ali uz kritiku što je donesena baš u vrijeme ramazana, kao i na početku glasovanja u dijaspori za izbore u Turskoj.

Izvor: Agencije