Yildirim: Održati živim duh 15. jula, pokušaja puča

Mi se prisjećamo s milošću i zahvalnošću naših ubijenih, koji su predano i samovoljno žrtvovali svoje živote , ističe Yildirim (Anadolija)

Predsjednik turskog parlamenta Binali Yildirim izjavio je u nedjelju da je cilj Turske održati živim nacionalno jedinstvo koje je procvjetalo tokom pokušaja vojnog udara 15. jula.

U izjavi novinarima nakon posjete gradskom groblju Karsiyaka u Istanbulu, Yildirim je rekao: “Naš cilj je održati živim duh 15. jula i učiniti trajnim bratstvo, jedinstvo i zajedništvo 81 miliona ljudi.”

Turska obilježava ovaj dan kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva organizirajući, kako se navodi, događaje u znak sjećanja na one koji su izgubili živote u borbi s pučistima i radi prisjećanja na hrabrost nacije.

“Mi se prisjećamo s milošću i zahvalnošću naših ubijenih, koji su predano i samovoljno žrtvovali svoje živote 15. jula u odbrani naše zemlje”, rekao je Yildirim.

Erdogan stihove recitirao na arapskom

Ovim povodom su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i visoki zvaničnici prisustvovali čitanju Kur'ana u Ankari.

Ali Erbas, zvaničnik zadužen za vjerska pitanja, molio se za 250 ljudi koliko ih je ubijeno i za oko 2.200 ranjenih, koji su se, kako je rekao, usprotivili “izdajnicima koji su pijuni stranih sila”, prenosi AP.

Erdogan se na ručku sastao s porodicama stradalih i poručio da Turska i njen narod neće zaboraviti, niti dozvoliti da se zaboravi 15. juli.

Na današnji dan 2016. godine, frakcije unutar turske vojske upotrijebile su tenkove, vojne avione i helikoptere u pokušaju da zbace Erdogana s vlasti.

Tada su izbili sukobi u Istanbulu, Ankari i Marmarisu, gde je Erdogan u tom trenutku bio na odmoru.

Turska je za organiziranje pokušaja puča optužila imama koji godinama živi u egzilu u SAD-u, Fetullaha Gulena, koji odbacuje te optužbe.

U operacijama protiv pokušaja puča ubijeno je najmanje 35 osumnjičenih pučista.

Izvor: Agencije