Yildirim preuzeo dužnost od Davutoglua

Službena primopredaja dužnosti trajala je pola sata i održana je bez prisustva predstavnika medija (Anadolija)

Novi turski premijer Binali Yildirim preuzeo je funkciju šefa vlade od svog prethodnika na toj funkciji Ahmeta Davutoglua.

Ceremonija primopredaje dužnosti premijera upriličena je u sjedištu turske vlade u palati Cankaya. Službena primopredaja dužnosti trajala je pola sata i održana je bez prisustva predstavnika medija.

Prethodno je Yildirim objavio sastav novog kabineta, javlja Anadolija.

Sastav nove vlade

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jutros je u Predsjedničkoj palati u Ankari primio čelnika AKP-a Yildirima i tom prilikom odobrio sastav nove vlade koji mu je Yildirim kao mandatar predao.

U kabinetu 65. Vlade funkcije zamjenika premijera pripale su Nurettinu Canikliju, Mehmetu Simseku, Turgulu Turkesu, Numanu Kurtulmusu i Veysiju Kaynaku.

Ministar vanjskih poslova je Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, ministar za Evropsku uniju Omer Celik, ministar pravde Bekir Bozdag, ministrica socijalne politike i porodice je Fatma Betul Sayan Kaya, ministar nauke i tehnologije Faruk Ozlu, ministar rada i socijalne sigurnosti Suleyman Soylu.

Ne čelo Ministarstva poljoprivrede, stočarstva i prehrane imenovan je Faruk Celik, dok je na čelo resora trgovine i carina imenovan ministar Bulent Tufenkci.

Odluka sa vanrednog kongresa AKP-a

Ministar razvoja će biti Lutfi Elvan, ministar kulture i turizma Nabi Avci, ministar finansija Naci Agbal, ministar obrazovanja Ismet Yilmaz, a ministar okoliša i urbanizma Mehmet Ozheseki.

Ministarstvo ekonomije pripalo je Nihatu Zeybekciju, a ministar energetike i prirodnih resursa je Berat Albayrak. Na čelo Ministarstva sporta i omladine imenovan je ministar Akif Cagatay Kilic.

Za ministra odbrane imenovan je Fikri Isik, ministra šumarstva i vodoprivrede Veysel Eroglu, ministra zdravstva Recep Akdag i ministra transporta, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan.

U nedjelju je u Ankari održan drugi vanredni kongres AKP-a na kojem je dosadašnji turski ministar transporta, pomorstva i komunikacija Yildirim izabran za novog predsjednika te stranke, a nedugo zatim ga je turski predsjednik Erdogan zadužio da sastavi novi kabinet Vijeća ministara Republike Turske.

On je tako postao treći predsjednik stranke koju su ranije sa te pozicije vodili njen osnivač Erdogan i dosadašnji premijer Ahmet Davutoglu.

Prethodno je Erdoganu ostavku 64. Vlade podnio njen šef Davutoglu, čiji kabinet će obavljati funkciju sve do imenovanja nove vlade sa Yildirimom na čelu.

Izvor: Agencije