Yildirim s Barzanijem: ISIL, PKK i FETO nisu problem samo Turske

Binali Yildirim, Mesud Barzani
Binali Yildirim: Postoji potreba za zajedničkim radom (Anadolija)

Premijer Turske Binali Yildirim u Iraku se sastao s liderom kurdske samouprave na sjeveru Iraka (IKBY) Mesudom Barzanijem.

“Terorističke organizacije ISIL, PKK i FETO nisu samo problem Turske, već istovremeno regije, Iraka i Sirije“, rekao je Yildirim na konferenciji nakon sastanka, koji je trajao sat vremena.

Yildirim je govorio i o napadima PKK s područja Iraka.

Yildirim: Neprihvatljivi napadi PKK s teritorija Iraka

“Neprihvatljivi su napadi koje PKK s teritorija Iraka izvodi na našu zemlju. Što god da je potrebno učiniti o tom pitanju, bit će učinjeno. To da se ova teroristička organizacija proširi prema zapadu i uvuče u područje Shingala nešto je što nikako ne možemo prihvatiti”, izjavio je Yildirim, kako prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, to je pitanje sigurnosti ne samo Turske nego i Iraka.

”S tog aspekta postoji potreba za zajedničkim radom. To objašnjavamo i europskim i američkim prijateljima”, naglasio je Yildirim.

On je govorio i o sirijskom ogranku organizacije PKK, PYD, i njezinom djelovanju u toj zemlji.

”Koliko god mijenjali ime, znamo što rade. Ne možete promijeniti bit mijenjanjem imena. PKK je jednako PYD jednako YPG”, istaknuo je Yildirim.

Turski premijer je zahvalio na podršci dužnosnika da budu zatvorene obrazovne institucije organizacije Fetullahci (FETO) u Erbilu.

Mesud Barzani je kazao kako su oni spremni razviti odnose s Turskom na svim poljima.

Barzani: Svi smo suočeni sa zlom terora i terorizma

Barzani je istaknuo i važnost posjeta turskog premijera te podsjetio na sastanke Yildirima u Bagdadu i danas u Erbilu.

Govorio je i o borbi protiv terorizma.

”Svi smo suočeni sa zlom zvanim teror i terorizam. U borbi protiv terora i terorizma potrebno je solidariziranje svih strana. Teroristi su doživjeli velik poraz na našem frontu. Želim da u Turskoj i svim zemljama bude otklonjen teror i terorizam”, rekao je Barzani.

Predviđeno je da Yildirim s Barzanijem posjeti front na planini Zerdik, u Erbilu, gdje se snage Pešmergi bore protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Izvor: Agencije