Yildirim: Turska pomaže Pešmergama u borbi protiv ISIL-a

Pešmerge su krenule u čišćenje regiona Bashiqa od ISIL-a, kazao Yildirim (Arhiva)

Premijer Turske Binali Yildirim rekao je da je turska artiljerija pružila podršku turskim Pešmerga borcima koji se bore protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u blizini vojnog kampa Bashiqa u Iraku.

Tu Yildirimovu izjavu citirali su mnogi mediji, između ostalog CNN Turk, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

“Pešmerge su krenule u čišćenje regiona Bashiqa od ISIL-a. Zatražili su pomoć od naših vojnika u bazi Bashiqa. Tako da našom artljerijom pomažemo tenkovima tamo”, rekao je Yildirim.

Turske trupe u Bashiki

Reuters navodi da su kurdski borci objavili da su od ISIL-a preuzeli Bashiku u blizini Mosula, dok koalicijske snage nastavljaju s ofanzivom kako bi preuzeli taj grad.

Agencija navodi da Turska ima trupe u bazi u Bashiqi, sjeverno od Mosula, u kojoj su pomagali obuku kurdskih Pešmergi i sunitskih boraca.

Iračke snage napredovale su u ofanzivi na Mosul i stigle su u subotu na pet kilometara od tog grada na sjeveru Iraka koji kao svoje posljednje veliko uporište u toj zemlji pod kontrolom drži ISIL.

Iračka vlada je početkom sedmice pokrenula operaciju zauzimanja Mosula, a u najvećoj vojnoj operaciji u Iraku od povlačenja američkih snaga 2011. godine sudjeluje najmanje 30.000 vojnika.

Izvor: Agencije