YouTube traži od Turske da ukine zabranu

Turska vlada izdala je naredbu o zabrani emitiranja YouTubea 27. marta (EPA)

Kompanija YouTube pozvala je turski Ustavni sud da odmah ukine Vladinu zabranu emitiranja tog internetskog videoservisa, koja je donesena nakon što su objavljeni razgovori o Siriji vođeni na najvećem nivou državne sigurnosti.

Turska vlada izdala je naredbu o zabrani emitiranja YouTubea 27. marta, nakon što su objavljeni sporni razgovori za koje je Vlada ocijenila da predstavljaju prijetnju po sigurnost zemlje, prenijela je agencija AFP.

‘Rat turskoj državi’

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je tada kako postavljanje snimaka razgovora vodećih zvaničnika na YouTube, koji diskutiraju o mogućim vojnim operacijama u Siriji, predstavlja objavu rata “turskoj državi i naciji”.

Davutoglu nije precizirao na koga se odnose njegove riječi, prenio je Reuters.

Sud u Ankari donio je u petak odluku o ukidanju zabrane, obrazlažući da se širokom zabranom krše ljudska prava, ali je ostavio na snazi zabranu za 15 snimaka razgovora.

Iz Suda je kasnije pojašnjeno da će puna zabrana ostati na snazi dok se ne uklone snimci, navodi Tanjug.

Blokada te društvene mreže uvedena je neposredno nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio da će ugasiti Twitter u Turskoj, jer se na njemu iznose navodi o korupciji u turskoj vlasti.

Izvor: Agencije