Za činiju iz 15. vijeka 36 miliona dolara

U Hong Kongu je jedan rijedak primjerak porcelana dostigao ogromnu vrijednost na aukciji – 36 miliona dolara. Iako je širine svega osam centimentara, posudica stara 500 godina sada drži svjetski rekord u visini prodaje.

Iz kojeg god ugla ga posmatrali, zapanjujuće je koliko taj komad porcelana iz 15. vijeka izgleda obično. Naravno, ukoliko niste kolekcionar. Prvi put je ponuđen na aukciji 1999. godine, kada je dostigao cijenu od tri miliona dolara, tada najvišu ikada izdvojenu za neku kinesku umjetninu.

“Ono što zapravo kupujete je mitologija objekta, koja je veća od njegove historijske važnosti. To je objekat koji su obožavali carevi. I mnogo puta kopiran tokom vjekova”, kaže Nicklaus Chow, zamjenik predsjedavajućeg Sotheby'sa.

Činijica je dio aprilsko-majske rasprodaje, kada aukcijske kuće širom svijeta nude sve – od starih boca vina do savremene azijske umjetnosti, poput slike kineskog umjetnika Zhanga Xiaoganga, koja je prodana za 12 miliona dolara. Duplo više od procijenjene cijene.

Globalna reputacija

Prošlo je vrijeme kada su New York i London dominirali globalnim umjetničkim aukcijama. Od kada je Sotheby's otvorio predstavništvo ovdje, prije 40 godina, Hong Kong je postao treći po veličini njihov centar. Rivali iz Christie'sa tu ubiru trećinu globalnih prihoda, a sve te cifre godišnje se uvećavaju za 30 posto.

“Mnogi kupci su takmičarski nastrojeni. Dođu s kešom i pokažu prstom šta žele. Žele sve odmah i sad”, kaže Rebecca Wei, direktorica Christie'sa za Aziju.

Od devedesetih su Kinezi sa kopna postavili nova pravila – od toga šta koliko košta do toga šta vrijedi a šta ne.

“Sada se postavljaju brojna pitanja o tome kupuju li sve to kao investiciju ili samo za sebe ili, možda, za muzeje. Na to je teško odgovoriti. Ali, oni su sada ključni pokretači tržišta”, kaže Guiseppe Eskenazi, trgovac nekretninama.

Međutim, tržište kontinentalne Kine ima i zamke. Ekonomija koja usporava i kašnjenje u isplatama primorava aukcijske kuće da gledaju mnogo šire u regiji.

Danas u Hong Kongu ima gotov 100 umjetničkih galerija. A sa sajmom Art Basel, koji ovdje dolazi sljedećeg mjeseca, globalna reputacija Hong Konga kao umjetničkog centra Azije je neupitna.

Al Jazeera