‘Za dom spremni’ i podrška Trumpu u centru Zagreba

Predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec priveden je zbog remećenja javnog reda i mira tokom marša koji je organizirala njegova stranka u središtu Zagreba.

Na maršu se mogao čuti pozdrav “Za dom – spremni”, a iskazana je i podrška američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Postrojavanje pripadnika A-HSP-a na središnjem gradskom trgu oštro je osudila hrvatska Vlada, navodeći kako se “promoviranjem ustaštva i nacizma napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske”.

“Cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunat je i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade Republike Hrvatske u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i gospodarskog rasta i napretka hrvatskih ljudi.

Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije”, navodi se u Vladinom priopćenju.

‘Prisega domovini’ i podrška Trumpu

A-HSP je održao marš, a 50-ak pripadnika te stranke krajnje desnice postrojilo se na glavnom gradskom trgu.

Tamo su, kako kažu, položili prisegu domovini i javno dali podršku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Uz američku zastavu, imali su i hrvatsku s istaknutim prvim bijelim poljem, ali su nosili i zastavu ekstremno desne njemačke stranke NPD. Tu je stranku njemačka obavještajna agencija označila kao prijetnju ustavnom poretku zbog filozofije stranke te je NPD pod stalnim nadzorom.

Tokom postrojavanja okupljeni su nekoliko puta skandirali “Za dom – spremni”, pri čemu je jedan muškarac podignuo ruku u zrak.

“Mi smo hrvatski domoljubi i volimo svoju domovinu. Nitko meni neće zabraniti ‘Za dom – spremni’. Šta to znači? Da ne smijem braniti svoj dom? Zar ja ne smijem braniti svoj dom? Zar vi meni zabranjujete da ja branim svoj dom? Da li bi vi branili svoj dom da ja sad dođem i vršim agresiju u vašem domu, u vašoj državi”, rekao je Keleminec novinarima nakon skupa.

U svojoj “prisezi”, okupljeni su se pripadnici A-HSP-a, između ostalog, zakleli da će iz države “protjerati neprijatelje Hrvatske”, boriti se da Hrvatska izađe iz Europske unije i za povratak “dostojanstva hrvatskom narodu”, prenijeli su hrvatski mediji.

Okupljeni su pozdravili i američkog predsjednika riječima: “Pozdrav Donaldu Trumpu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije