‘Za dom spremni’ na protestu u Zagrebu: Priveden čelnik A-HSP-a

Keleminec je priveden zbog kršenja javnog reda i mira (Anto Magzan / PIXSELL)

Na protestu održanom u centru Zagreba priveden je čelnik Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec.

On i još četvero demonstranata privedeni su zbog kršenja javnog reda i mira, potvrdila je policija.

“U službene prostorije na prekršajnu obradu dovedeno je pet osoba. Riječ je najvjerojatnije o prekršajima protiv javnog reda i mira. Među njima je i Dražen Keleminec”, potvrdila je Hini dežurna služba Policijske uprave zagrebačke.

Ranije je ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća u centru Zagreba održan protest u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava, tokom kojeg su okupljeni uzvikivali ustaški poklič “Za dom spremni”.

Protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen-ploče za poginule pripadnike Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), na kojoj je pisalo “Za dom spremni”, nedavno postavljene u Jasenovcu, prenosi Tanjug.

Među okupljenima su bili Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava, te glumac Božidar Alić, koji su tražili da se predsjedniku SNV-a i potpredsjedniku Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) Miloradu Pupovcu ukine imunitet.

Alić se založio i za lustraciju hrvatskog društva, ali i Hrvatske demokratske stranke i Socijaldemokratske partije, a najavio je i osnivanje Hrvatskog radikalnog nacionalističkog pokreta.

Protest je nastavljen ispred sjedišta Socijaldemokratske partije, gdje je Keleminec održao govor u kome je članove SDP-a nazivao pogrdnim imenima.

Osiguranje policije

Skup, kojem je prisustvovalo 150 do 200 pristalica A-HSP-a, osiguravale su, kako se navodi, jake snage policije.

Okupljeni su uzvikivali pozdrav sa natpisa na pomenutoj ploči, a neki su nosili i ambleme sa tim natpisom.

Jutarnji list javlja da  je povremeno na skupu dolazilo do koškanja, ali je policija odmah reagirala i tako spriječila veće incidente.

Skup je završen pozdravom “Za dom spremni”.

Zbog skupa je saobraćaj kratko bio blokiran.

Pupovac je u međuvremenu izrazio očekivanje da će kampanja Autohtone hrvatske stranke prava biti zaustavljena.

Sigurnost i mir

On je poručio da je krajnje vreme da se sigurnost i mir garantiraju antifašistima i borcima za dostojanstvo žrtava u Jasenovcu.

Također je potvrdio da je SNV informirao nadležne u Hrvatskoj o prijetnjama Autohtone hrvatske stranke prava.

“To predstavlja ozbiljnu prijetnju za naš rad i sigurnost”, istakao je Pupovac, dodavši da je u petak razgovarao sa šefom diplomatije Davorom Ivom Stierom i obavijestio ga o ozbiljnim teškoćama sa kojima se suočava on i njegova stranka.

Predsjednik SNV-a očekuje da “reagiraju svi koji žele da zaštite Ustav Hrvatske, vrijednosti Eerope, kao što su antifašizam, zaštita žrtava zločinačkih režima i manjinskih prava”.

Pupovac se posljednjih dana našao na meti snažne desničarske kampanje zbog toga što je kritizirao postavljanje table sa ustaškim simbolima u Jasenovcu.

Izvor: Agencije