Za dva dana četiri plivačka rekorda u Kazanju

Šveđanka Sjostrom isplivala je za zlato 55.64 sekundi što je za 10 stotinki bolji rezultat od juče oborenog rekorda (EPA)

Na Svjetskom prvenstvu u plivanju, koje se održava u ruskom gradu Kazanju, već su oborena četiri rekorda i sva četiri u ženskoj konkurenciji.

Čak dva rekorda u dva dana oborila je švedska plivačica Sarah Sjostrom, koja je danas osvojila zlatnu medalju u disciplini 100 metara delfin.

Za zlato je isplivala 55.64 sekundi, što je za 10 stotinki bolji rezultat od juče oborenog rekorda.

I mađarska plivačica Katinka Hosszu, oborila je svjetski rekord, ali u disciplini 200 metara mješovitim stilom i osvojila zlatnu medalju.

Ona je tu dionicu isplivala za 2:06.12 minuta, što je za tri stotinke bolje vrijeme od dosadašnjeg rekorda starog šest godina.

Ledecky popravila svjetski rekord

Četvrti rekord pripada Amerikanki Katie Ledecky, koja je bila najbolja u kvalifikacijama na 1.500 metara slobodnim stilom.

Ta 18-godišnja plivačica u toj disciplini brani zlato osvojeno prije dvije godine, a u Kazanju je ostvarila rezultat u vremenu 15:27.71 minuta, čime je za 65 stotinki popravila svoj svjetski rekord postavljen u augustu prošle godine.

Ledecky je već tri puta popravljala svjetski rekord na 1.500 metara slobodno.

Finalna trka u toj disciplini na rasporedu je sutra.

Izvor: Al Jazeera i agencije