Oglasi

Za finansiranje Pelješkog mosta EK bi mogla dati 85 posto sredstava

U sljedeća tri mjeseca znat će se konačna odluka Evropske komisije o finansiranju Pelješkog mosta, odnosno projekta 'Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom'.
Resorno ministarstvo kaže da je pozitivnim mišljenjem napravljen pretposljednji korak do konačne potvrde Evropske komisijeArhiva

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske primilo je pozitivno mišljenje Nezavisne kontrole kvalitete za projekt "Cestovno povezivanje s Južnom Dalmacijom", odnosno Pelješki most, kojim se taj projekt ocjenjuje prihvatljivim za sufinansiranje iz fondova Evropske unije u maksimalnom iznosu 85 posto, saopćeno je u ponedjeljak iz tog ministarstva.

U sljedeća tri mjeseca znat će se konačna odluka Evropske komisije o finansiranju Pelješkog mosta.

Ako u tom periodu EK ne odbije finansiranje ovog projekta, navodi se u saopćenju Ministarstva, smatrat će se da je on odobren u iznosu koji je Hrvatska tražila, a što je najveći mogući iznos.

Ističe se da je ovim pozitivnim mišljenjem napravljen pretposljednji korak do konačne potvrde EK-a.

Tri glavne faze

Slijedi slanje prijave projekta u EK, koju će uputiti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, kao upravljačko tijelo Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014-20", iz kojeg bi se projekt trebao finansirati u iznosu 420,3 miliona eura.

"Zaprimljenim pozitivnim mišljenjem IQR-a, dugotrajna procedura prijave velikog infrastrukturnog projekta EK (u sektoru prometa projekte čija vrijednost iznosi 75 miliona eura i više) privodi se kraju. Do tog koraka bilo je potrebno pripremiti opsežnu dokumentaciju, izraditi prijavu projekta i dobiti potvrdu stručnjaka", navodi se u saopćenju.

Projekt Pelješkog mosta s pristupnim cestama, kojim će se prometno povezati razdvojena teritorija Hrvatske, pa tako i EU-a, bit će dug 32,53 km i sastojat će se od tri glavne faze.

Prva je sam most (u dužini 2,4 km), druga su pristupne ceste na Pelješcu (12,04 km), a treća je obilaznica oko Stona (18,09 km), navodi se u saopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Izvor: Agencije