Za i protiv prve predsjednice SAD-a

Hillary Clinton počinje unutarstranačku kampanju za američke predsjedničke izbore, koji se održavaju sljedeće godine, a njena prva stanica je Iowa. Očekivanja javnosti su različita.

„Amerikancima treba šampion, a ja želim biti upravo to“, izjavila je nekadašnja američka državna sekretarka i bivša prva dama Hillary Clinton. Ovom rečenicom zvanično je počela trku za kandidaturu na predsjedničkim izborima.

Ovaj put kampanju će posvetiti, kako kaže „običnim Amerikancima“, borbi za veća radna prava žena, te smanjenju ekonomskih nejednakosti u državi.

Građanima New Yorka, čini se, dopada se ideja o predsjednici.

„Mislim da je ona sjajna žena. Ima iskustva. Ona ima ono nešto, nešto što će napraviti promjene“, smatra Jelonda Foster.

Veliki izazov

James Luter kaže kako je Clinton veoma dugo u politici, te smatra kako bi ona bila dobra predsjednica. Slično mišljenje ima i Moreles Figueroa.

„Radila je naporno kako bi došla ovdje gdje je sad. I ja mislim da bi bilo dobro da imamo ženu predsjednika. Vrijeme je“, ističe.

Međutim, ima i onih koji sumnjaju. Kažu kako je kao kandidatkinja dobra, a da li će biti dobra predsjednica – „to samo vrijeme može pokazati.“

Clinton kampanju počinje u američkoj državi Iowi. Lokalni stanovnici smatraju da će bolje proći u kampanji ako se ne bude unaprijed postavila kao pobjednica.

„Ne bi smjela biti samouvjerena ako želi pobijediti. Mora se mnogo potruditi. To je veliki izazov, ali ako stvarno želi pobjedu mora pokazati da je jedna od nas“, rekao je John Rousseau, glasač iz ovog dijela SAD-a.

Antikampanja protivničke stranke

Republikanci je već smatraju protivnikom, te su krenuli sa odgovarajućom antikampanjom.

„Stvar je u tome što Clintonovi smatraju kako su iznad zakona. Imamo taj osjećaj velikog licemjerja, s jedne strane borbu za prava žena, a Clinton je uzimala novac iz država u kojima se žrtve silovanja javno bičuju“, naveo je Rand Paul, potencijalni kandidat Republikanaca.

Hillary Clinton bi se mogla suočiti i sa kritikama u Demokratskoj stranci, ali do sada se nije pojavio protivkandidat koji bi je formalno ugrozio.

Izvor: Al Jazeera i agencije