Za izbjeglice u Kanadi besplatna zdravstvena njega

Kanadske vlasti kažu da će se do kraja marta useliti 25.000 sirijskih izbjeglica (Reuters)

Kanadska Vlada je objavila uvođenje programa besplatne zdravstvene njege za sve izbjeglice i tražioce azila, koji je djelimično poništila prethodna administracija 2012. godine.

Program koji pokriva bolničku i medicinsku njegu, lijekove na recept i dentalnu njegu bit će uspostavljen u potpunosti do aprila, a procjenjuje se da će koštati 5,9 miliona kanadskih dolara, odnosno 3,9 miliona eura, rekao je kanadski ministar za imigraciju John McCallum.

Prethodna konzervativna vlada je isključila iz tog programa tražioce azila kojima je odbijena molba, kao i one koji su uložili žalbu.

Savezni sud je 2014. protuustavnim ocijenio ta isključenja i naveo da predstavljaju okrutan tretman na temelju kanadske Povelje prava i sloboda.

Prethodna vlada je uložila žalbu na tu odluku, ali ju je u decembru odbila Vlada Justina Trudeaua.

Program useljavanja

Kanadske vlasti kažu da će se do kraja marta 25.000 sirijskih izbjeglica skrasiti u njihovoj zemlji.

Od kraja prošle godine nešto manje od 14.000 osoba stiglo je putem ubrzanog programa naseljavanja iz kampova u Jordanu, Libanu i Turskoj.

Više od polovine dobija podršku Vlade, dok ostalima pomažu humanitarne organizacije i građani Kanade.

Kanada dopušta fizičkim licima da sponzoriraju izbjeglice, a humanitarne grupe prikupljaju novac za pomoć u prvoj godini boravka u Kanadi.

Izvor: Al Jazeera i Agencije