Za koga će desničari glasati u Sloveniji

U Sloveniji će u nedjelju biti održan drugi krug predsjedničkih izbora, a takmičit će se pobjednik prvog kruga, bivši premijer Borut Pahor i aktuelni predsjednik Danilo Turk.

Slovenija, tako, u idućem petogodišnjem mandatu neće imati predsjednika desničara, jer su oba iz reda ljevičara. Stranka premijera desne vlade Janeza Janše – SDS, čiji je kandidat Milan Zver izgubio u prvom krugu, nije jasno pozvala birače za koga da se opredijele.

Desničari su u prvome krugu navijali za svog jedinog kandidata, Milana Zvera, no na koju će stranu sada? Čini se da je sigurno na koju neće jer je predsjednik Turk najoštriji protivnik desne vlade Janeza Janše, i u tome ne posustaje.

„Zanimljivo je kako je, u trenutku kad je Danilo Turk saznao da je izgubio u prvom krugu, u prvoj izjavi napao predsjednika Vlade. S time je na neki način nenamjerno mobilizirao glasače SDS-a da daju potporu Borutu Pahoru“, smatra politički sociolog Matej Makarovič.

Novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak, koja se javila iz Ljubljane, navodi kako se analitičari slažu kako je desnim biračima bliži Pahor.

„Njegova će eventualna pobjeda na predsjedničkim izborima imati velike posljedice i za politiku Vlade Janeza Janše, ali i za cijelu slovensku ljevicu“, dodaje Kiseljak.

Duboka kriza ljevice

Stručnjak za odnose sa javnošću Sebastijan Jeretič, nekadašnji saradnik Pahora sa kojim se razišao kad je Pahor 2008. pobijedio na parlamentarnim izborima, tvrdi kako bi ovi izbori mogli potresti ljevicu.

„Ja mislim da će najveći efekt biti baš to da je levi blok i ova tranzicijska levica sada u vrlo dubokoj krizi. Jer, ovo nije samo poraz Turka, to je i poraz Jankovića, Kučana i cele strukture koja se danas naziva stara tranzicijska levica“, ističe Jeretič.

Pobijedi li Pahor, Janšina Vlada će lakše disati.

„Vlada će moći puno lakše da vodi stvari do kraja mandata, prvo zbog toga jer će imati predsjednika koji će biti kooperativan, a ne nekakva tvrda opozicija. Drugo, zbog toga jer je sada levi blok razbijen“, kazao je Jeretič.

„Za Sloveniju bi bilo bolje da ima predsjednika Vlade i predsjednika Republike koji mogu barem minimalno sarađivati. Pahor i Janša do neke mjere mogu sarađivati, ne potpuno, ali do neke mjere će im to ići“, mišljenje je Makaroviča.

Gubitak povjerenja

A hoće li birači u većem broju izaći na izbore? Izlaznost u prvom krugu je bila rekordno mala.

Analitičar Simon Delakorda iz Instituta za elektroničnu participaciju kaže da se to događa u svim zapadnim demokratijama, jer birači, općenito, gube povjerenje u političare.

„Kombinacija nepovjerenja, ali također i specifičnost za Sloveniju da predsjednik Republike nema stvarnu političku moć, na neki način potvrđuje tezu da je smanjena izlaznost birača“, kazao je.

Makarovič smatra kako činjenica „da je Pahor trenutno izraziti favorit, navodi ljude na pomisao da je stvar već odlučena i da bi mogli ostati kod kuće“.

Oni koji ne ostanu, izabrat će u nedjelju četvrtog slovenskog predsjednika.

Izvor: Al Jazeera