Za meksičkog predsjednika Trump prihvatljiv

Nieto je Donalda Trumpa uspoređivao s Hitlerom i Musolinijem odgovarajući kako Meksiko nikada neće podržati gradnju zida na granici dvije zemlje (EPA)

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto rekao je u utorak kako je spreman susresti se s Donaldom Trumpom, nekoliko mjeseci nakon što je republikanskog predsjedničkog kandidata usporedio s Adolfom Hitlerom i Benitom Mussolinijem.

“Da, susreo bih se s njim”, rekao je Pena Nieto.

“Nikad ga nisam sreo. Ne mogu se suglasiti s nekim stvarima koje je rekao, no imat ću poštovanja i nastojat ću surađivati sa svakim tko postane sljedeći predsjednik SAD“, dodao je.

Na junskom samitu u Kanadi Pena Nieto je rekao kako je napravio usporedbu samo kao podsjetnik na razaranja izazvana u prošlosti.

Gradnja zida

Trump je ove godine izazvao bijes u Meksiku kada je najavio, u okviru predizborne kampanje, gradnju zida duž meksičke granice kako bi spriječio ulazak ilegalnih migranata i droge te je najavio da će Meksiko prisiliti da plati troškove gradnje zida.

U martu je Pena Nieto kazao kako Meksiko ne bi platio gradnju toga zida ni pod koju cijenu, uspoređujući Trumpovu retoriku s onom diktatora iz Drugog svjetskog rata.

Trumpove najave kako će zid, podignut na dijelovima granice između dvije zemlje, proširiti i pojačati razljutio je ne samo meksičke vlasti nego i dobar dio javnosti u SAD-u.

Gradnju zida, mnogi Amerikanci, smatraju besmislenom i beskorisnom idejom, koja će koštati mnogo novca, a neće polučiti nikakve efekte.

Za Meksikance, kojih samo u SAD-u živi, kako procjenjuju demografi, približno 25 miliona, najava gradnje zida uvredljiva je i neprihvatljiva.

Izvor: Agencije